Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Adriju spašavamo od propasti: Imamo 307 radnika kojima sutra isplaćujemo šestu plaću

Autor: Suzana Bandić

24.01.2013. 23:00
Adriju spašavamo od propasti: Imamo 307 radnika kojima sutra isplaćujemo šestu plaću

Foto: PIXELL



EU će nas zatvoriti. Nećemo dobiti certifikat i ako se ne prilagodimo i uložimo sredstva u prilagodbu, ova tvrtka je mrtva, poručuje Neven Badurina


Dosta je više Lacićevih smicalica i njegovog kriminala. On je s dugom od 58 milijuna kuna u blokadi već dvije godine. Kad smo mi preuzeli firmu u zakup, radnicima je dugovao dvije plaće, bio je dužan za režije, rate kredita… Molio nas je da dođemo i da uzmemo Adriju u najam, da ga spasimo i bilo mu je dobro uz nas u početku. Što mu je sad u glavi i zašto je predao zahtjev za predstečajnu nagodbu ja to ne znam. S tim on ništa ne dobiva, kaže Jadranko Lisica, koji je u listopadu prošle godine kao suvlasnik tvrtke Adrija Zadar 1 d.o.o. s Nevenom Badurinom od Lacića na godinu dana zakupio tu riboprerađivačku tvrtku.
 Njegov poslovni partner Neven Badurina kazao je kako se već dulje vrijeme u medijima provlači priča u kojoj njih dvojica ispadaju negativci.
– Zastupa se teza o nekakvim nezakonitim radnjama, kršenju ugovora o zakupu, prijetnjama, opstruiranju prava djelatnika i slično. Istina je u mnogome drugačija od toga, a nju potkrjepljuju činjenice koje se ne temelje na subjektivnom doživljaju poslovnog odnosa između Lacićeve Adrije i Adrije Zadar 1 d.o.o., a te činjenice nisu ni rezultat rekla-kazala efekta. One počivaju na ugovorom preuzetim pravima i obvezama, pojašnjava Badurina, a na pitanje što je sa 79 radnica s područja Knina i Benkovca, koje, iako preuzete ugovorom, nisu vraćene na posao, odgovara kako je to krivo tumačenje ugovora.
– Mi u ugovoru o zakupu nismo ni spominjali radnike, a u ugovoru potpisanom sa sindikatom je nešto definirano, međutim, mi držimo neisplativim plaćati prijevoz tim radnicama – kaže Badurina. Lisica dodaje kako je to nemoguća misija ako se želi poslovati u pozitivi.
– To bi bila propast. Imamo 307 radnika kojima sutra isplaćujemo šestu plaću, podmirili smo režije da nam ne isključe struju i vodu i trudimo se zadržati i radnike i proizvodnju, ističe Lisica.
Badurina pojašnjava i to kako tvrtka Adria kao takva može opstati samo do 1. lipnja ove godine kad je najavljeno ulaženje Republike Hrvatske u Europsku Uniju.
– EU će nas zatvoriti. Nećemo dobiti certifikat, i ako se ne prilagodimo i uložimo sredstva u prilagodbu, ova tvrtka je mrtva. Neće onda biti ni radnika niti proizvodnje, kaže Badurina, najavljujući kako će osim već uloženih gotovo pet milijuna kuna u posao sada investirati u hladnjače. To je, kaže, budućnost tvrtke i jedina mogućnost opstanka na eurotržištu.
Kako je u planu gradnja ribarskog pristaništa odmah uz teren na kojem se nalazi Adria, Lisica tu vidi priliku za zaradom i opstankom među konkurencijom iz europskih zemalja, s obzirom na to da se od 1. lipnja ukidaju i poticaji za proizvodnju i preradu ribe.
– Treba pitati Lacića kako je uspio nagomilati dug od 220 milijuna kuna i gdje mu je taj novac. Treba pitati i tko mu je to dopustio i pozvati institucije da odrade svoj posao. To što radi nikome ne donosi korist nego samo štetu, zaključio je Lisica, pozivajući Lacića da unatoč svim izrečenim riječima dođe u Adriju kako bi se dogovorili o budućoj poslovnoj suradnji.


 LISICA: SPLITSKI LOBI I ODVJETNIK UNIŠTAVAJU ADRIJU




Lisica je uvjeren da je posao s Adrijom i dogovor s Lacićem krenuo krivim tokom nakon što su na njega utjecali Ivica Blažević, regionalni povjerenik sindikata PP DIV-a, i njegov odvjetnik Branimir Zorica.
– Blažević štiti splitski lobi i želi uništiti Adriju jer im je konkurencija, a Zorica krivo savjetuje Lacića. Njemu je samo do novca. Briga njega što zbog ovoga što rade sutra neće biti ni Adrije ni radnika – ljutito zaključuje Lisica, dodajući kako bi Zoričine interese u cijeloj priči trebalo preispitati.


 LACIĆ: SVE SU TO LAŽI


Upitan za dugovanje od 220 milijuna kuna koje spominju Jadranko Lisica i Neven Badurina, Miodrag Lacić odgovara da nema govora niti o približnom iznosu. Navodi da on njih dvojicu nije zvao u posao kako to oni tvrde, već da su mu se oni ponudili u vrijeme pregovora s vjerovnicima oko predstečajne nagodbe.
– Sve to što navode je čista laž. Zahtjev za predstečajnom nagodbom poslali smo jer nisu poštovali stavke iz ugovora o zakupu, nisu zaposlili sve radnice, nisu podmirili obaveze… Institucije se ovim bave već tri mjeseca i uskoro će se vidjeti tko je u krivu, a tko u pravu – kaže Lacić.


 “STEČAJ JE JEDINI ISPRAVNI PUT”


Za novčano potraživanje od oko 23 tisuće kuna zbog kojih je tvrtka Eko rasadnik iz Zagreba podnijela zahtjev za stečaj Adrije d.d. u vlasništvu Miodraga Lacića, Lisica i Badurina kažu kao je riječ o dugovanju koje je ta tvrtka preuzela od tvrtke Agrokor. Tvrde kako je stečaj jedini ispravni put za Adriju kako bi se uklonilo “mrtvo tkivo”. Lacić, pak, tvrdi da nikada nisu poslovali ni s Agrokorom te da će se i to uskoro na sudu pokazati.