Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Bihaćki HDZ predlaže Gotovinu za počasnog građanina

Autor: Hina (H)

24.01.2013. 23:00
Bihaćki HDZ predlaže Gotovinu za počasnog građanina

Foto: Zvonko KUCELIN



Općinski odbor HDZ-a BiH Bihaća pokrenuo je inicijativu, koju su podržale i sve hrvatske udruge Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HV) u toj općini, da se general Ante Gotovina proglasi počasnim građaninom ove općine koju je spasio da ne doživi sudbinu Srebrenice.
U obrazloženju uz inicijativu navodi se kako je general Gotovina, uz zasluge za oslobađanje i vraćanje u ustavno-pravni poredak okupiranih prostora Republike Hrvatske, kao zapovjednik združenih snaga HVO i HV dao nemjerljiv doprinos deblokadi nekadašnjeg bihaćke enklave.
“Zahvaljujući akciji Oluja Bihać je kao zaštićena zona UN-a 1995. godine izbjegao sudbinu drugih zaštićenih zona kao što je Srebrenica i nakon 1201 dana potpune blokade i izolacije od srpskih vojnih snaga deblokiran”, navodi se u inicijativi HDZ-a BiH za proglašenje Gotovine počasnim građaninom Bihaća. Ističe se i da je general Armije BiH Atif Dudaković, koji je zapovijedao obranom u bihaćkoj regiji, ustvrdio da se bez Oluje Bihać ne bi mogao osloboditi te da su Gotovina i Markač bili osloboditelji.