Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Erste banka želi ubaciti novog “igrača” u Nautu Lamjanu

24.01.2014. 23:00
Erste banka želi ubaciti novog “igrača” u Nautu Lamjanu


Sutkinja Kornelija Knežević na jučerašnjoj raspravi nije prihvatila zahtjev tuženika Erste & Steiermärkische Bank d.d. Rijeka i Dubrovačkih vrtova sunca da se odredi novo vještačenje koje je zatraženo radi utvrđivanja isplate kredita od 7,5 milijuna eura Erste & Steiermarkische bank iz Rijeke remontnom brodogradilištu Nauta Lamjana u stečaju, a koje je tužitelj u cijelom slučaju.
Sudska vještakinja Majda Kostijan utvrdila je kako Banka u cijeli trokut planira ubaciti novu pravnu osobu Erste factoring te traži pristup u sustav evidencija kako bi se pouzdano utvrdio tijek novca. U Rijeci ne dostavljaju potrebne podatke uz opravdanje kako se radi o bankovnoj tajni.
Ovdje je riječ o kreditu koji se pokazao kamenom oko vrata za ugljanski škver u prvoj fazi stečajnog postupka kada je postojala očita namjera da se djelatnost brodoremonta ugasi. Tada sva nastojanja radnika za očuvanjem posla u skupštini vjerovnika lako su bila poništena glasovima predstavnika banke koja je bila većinski vjerovnik. Radnici su od samog početka tvrdili kako škver nije dobio ni kunu od tog novca već je on uplaćen na račun Dubrovačkih vrtova sunca čiji je vlasnik fond iO Adria, nekadašnji Jupiter Adria koji je bio i vlasnik Naute Lamjane. Pri tom je iO Adria iskoristio imovinu škvera kao sredstvo osiguranja kredita. Zbog svega toga u Nauti su pokrenuli sudski postupak. On je rezultirao nalazom vještakinje Kostijan s kojim su škverani zadovoljni, a kojeg žele pobiti u banci i Dubrovačkim vrtovima sunca. Sadržaj nalaza iznijela je jučer odvjetnica Naute Lamjane Dajana Bjedov
– Vidljivo je da Erste & Steiermarkische bank pokušavaju dostavljenom dokumentacijom uključiti novi pravni subjekt Erste factoring u pravni odnosi o kojem se raspravlja u ovom postupku. To trgovačko društvo nije ugovorna strana u ugovoru koji je sklopljen između Erste & Steiermarkische bank, Dubrovačkih vrtova sunca i Naute Lamjane. Erste & Steiermarkische bank dostavlja promet po računima Erste factoring d.o.o. umjesto tražene promete po računu banke i tvrdi da je to poslovna tajna, citira vještakinju Kostijan odvjetnica Bjedov te je zbog svega zatražila dodatno vještačenje.