Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Noć muzeja: Izložbe, radionice, koncert, plesovi…

24.01.2014. 23:00
Noć muzeja: Izložbe, radionice, koncert, plesovi…


Manje od tjedan dana dijeli nas od Noći muzeja 2014., manifestacije u kojoj muzeji svoja vrata otvaraju duže nego inače, s posebnim programima. Svi zadarski muzeji, Arheološki, Muzej antičkog stakla i Narodni muzej, pridružuju se manifestaciji koja se održava u petak, 31. siječnja.
Ove godine Arheološki muzej Zadar, uz stalnu postavu prapovijesne i srednjovjekovne zbirke, predstavit će analize raznih znanstvenih disciplina koje se koriste u arheološkim istraživanjima. Posjetitelji će imati priliku saznati nešto o provedenim analizama i otkriti neke od zanimljivih zaključaka do kojih se došlo. Predstavit će se i niz tehničkih inovacija koje se posljednjih godina primjenjuju s ciljem precizinijeg dokumentiranja i prezentacije arheoloških nalazišta.
Od 18 do 23 sata na programu su: Zlatan Novak – »3D lasersko skeniranje«, Branko Mušič – »Geofizička istraživanja«, Renata Šoštarić – »Arheobotaničke analize« i Daria Grosman – »Letjelica na daljinsko upravljanje«. Od 18 do 1 sat slijedi projekcija Ivana Čondića »Zapisi« i projekcija »3D animacija antičke luke Nina u Zatonu«, Astarta plus d.o.o., te prezentacija višejezičnog multimedijalnog vodiča putem pametnog mobitela, dok će Robert Maršić predstaviti »Digitalno – analogno«, od 23 do 1 sat.
Radionice Marija Kotlara i Nevena Mazića »Video igra« te Roberta Maršića i Jelene Vekić Bašić »Cijeli grad je igraonica«, trajat će od 18 do 1 sat poslije ponoći.
U Muzeju antičkog stakla, uz razgledavanje stalnog postava, ponudit će i druge zanimljive sadržaje za posjetitelje.
U velikoj izložbenoj dvorani može se razgledati izložba «Grad mrtvih – Nekropola antičkog Zadra« dok je u maloj dvorani postavljena izložba «Gospe od stakla« Rudolfa Weningera. Posjetitelji će također moći uživati u cjelovečernjem koncertu klasične glazbe.
Jedinstvenu atrakciju Muzeja antičkog stakla čini i demo radionica puhanja stakla, koju će u Noći muzeja voditi Bojan Podhraški iz tvrtke »Podhraški«, jedine manufakturne staklo-puhačke radionice u Hrvatskoj i Marko Štefanac, mladi i talentirani zadarski puhač. Također će se moći uživo vidjeti izrada staklenog nakita tehnikom rada na plameniku koji će u predvorju Muzeja demonstrirati Antonija Gospić.
Svi posjetitelji  Muzeja antičkog stakla u Noći muzeja sudjeluju u bogatoj lutriji te ostvaruju popust od 20%  pri kupnji muzejskih suvenira.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU