Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Omiljeni biskup čiji je mandat obilježio Papin dolazak u Zadar

24.01.2014. 23:00
Omiljeni biskup čiji je mandat obilježio Papin dolazak u Zadar


Sinoć je u katedrali Sv. Stošije slavljeno svečano euharistijsko slavlje u povodu godišnjice smrti pokojnog zadarskog nadbiskupa mons Ivana Prenđe. U zajedništvu s velikim brojem svećenika euharistiju je predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.
Brojni vjernici i ove godine su se sjetili voljenog nadbiskupa, koji nas je iznenada napustio prije četiri godine. Ivan Prenđa zaređen je u Zadru 29. lipnja 1964., a za biskupa posvećen 9. lipnja 1990.
Na početku svoje homilije nadbiskup Puljić je sinoć podsjetio kako Crkva nalaže svake godine slaviti misu za posljednjeg nadbiskupa.
– Biskup nije privatni vjernik. Pokojni Ivan se trudio služiti kao svjedok vjere, istaknuo je Puljić te se osvrnuo na čitanje iz Djela apostolskih i obraćenje Sv. Pavla o kojem je govorilo misno čitanje.
Vrhunac biskupstva bilo je doček pape Ivana Pavla II. u Zadru. Nakon njegovog dolaska zalagao se za gradnju spomenika papi na Forumu, koji danas nosi njegovo ime. Pred kraj života radio je i na uspostavi Zadarske metropolije.