17 °C
Online izdanje
Nedjelja, 25.lipnja 2017.
Vi ste ovdje:  Home » Zadar
RSS feed
Današnji broj
Zadar
Povratak
Mjesta zakloništa za brodove koji trebaju pomoć
Piše: Ante Vidović
Kada u Nacionalnoj središnjici za traganje i spašavanje na moru prime opravdani zahtjev za pomoć brodu, tada upotrebom računalnih aplikacija ADRIA GIS, zajedničkom analizom eksperata te upotrebom Sustava potpore odlučivanja izabiru potencijalna mjesta zakloništa na moru, rekao je Bradarić
Foto: Sebastian GOVORČIN
Čovjek je ključan faktor, istaknuto je na predavanju

"Mjesta zakloništa za brodove koji trebaju pomoć - svjetska iskustva i hrvatski koncept" bila je tema ovotjednog Morskog utorka Gradske knjižnice Zadar. Predavanja su održali ravnatelj Hrvatskog hidrografskog instituta - Split dr. sc. Zvonko Gržetić i njegov pomoćnik mr. sc. Željko Bradarić.

- Gdje god su bile velike tragedije faktor čovjek je bio ključan koji je doveo do njih. Mi smo našim hrvatskim konceptom željeli to izbjeći, odnosno da faktor čovjek ne bude glavni nego jedan od faktora u odlučivanju, rekao je Gržetić.

To se postiže upotrebom računalnih aplikacija ADRIA GIS i Sustavom potpore odlučivanja koje su poduprte relevantnim bazama podataka. Cijeli sustav je živi organizam koji se stalno usavršava i nadopunjava novim podacima kako bi odluka o izboru mjesta zakloništa bila što točnija. U hrvatskom dijelu Jadrana postoji 700 mjesta zakloništa - od uvala, preko luka do mjesta za nasukavanje - koji su pogodni za različite scenarije nesreća na moru. Struka je odbacila koncept fiksnih zakloništa jer mogu nastati situacije kad ona odgovaraju u jednom slučaju, a da su u drugom potpuno neupotrebljiva, kako su rekli predavači.

- Kapetan broda ili netko drugi uputi zahtjev Nacionalnoj središnjici za traganje i spašavanje na moru u Rijeci zahtjev za mjestom zakloništem. Ako je zahtjev opravdan, onda se upotrebom računalnih aplikacija ADRIA GIS, zajedničkom analizom eksperata te upotrebom Sustava potpore odlučivanja izabiru potencijalna mjesta zakloništa na moru. Pritom računalne aplikacije daju izbor potencijalnih zakloništa prema postavljenim parametrima što ovisi o svakoj konkretnoj situaciji. Zatim se prijedlog izabranih mjesta zakloništa šalje ravnatelju Uprave za sigurnost na moru u Ministarstvu mora koji zajedno s ravnateljem nadležne uprave u Ministarstvu zaštite okoliša donosi odluku o izboru mjesta zakloništa. Može se odlučiti i da se brodu ne dodijeli mjesto zakloništa, ako se procijeni da tako nastaje manja šteta za posadu, lokalnu zajednicu, okoliš, rekao je Željko Bradarić.

 SLABA POSJEĆENOST

Krivice za slabu posjećenost predavanja ne treba tražiti u organizatoru, Gradskoj knjižnici Zadar, odakle su o događaju obavijestili javnost, struku, odnosno Udrugu zadarskih kapetana. Stekao se dojam da su trenutačno važnije maškare i utakmice od onoga što sutra može pomoći brodovima, njihovoj posadi, putnicima.

 KONCEPT PREPOZNALA EMSA

Hrvatski koncept prepoznat je i izvan granica Hrvatske te je nedavno prezentiran u Europskoj agenciji za sigurnost plovidbe (EMSA) u Lisabonu. Projekt je prezentiran i zemljama u regiji, a na traženje EMSA-e ovaj koncept bit će prezentiran i zemljama koje imaju izlaz na Crno more.

Trenutno nema komentara

Komentiranje više nije dostupno
Copyright © 2008. Zadarski list Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Marketing
Powered by Sitestudio.hr