Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Savez proširen za dvadeset i pet novih lovaca

Autor: Velimir Brkić

24.02.2009. 23:00
Savez proširen za dvadeset i pet novih lovaca

Foto: Velimir BRKIĆ



Lovci stažisti polagali su ispit iz nekoliko lovačkih područja pred stručnim povjerenstvom koje je imenovao Hrvatski lovački savez. Povjerenstvo su činili predsjednik prof. Mate Radić te članovi Siniša Štulić, Ivan Knez, Davor Vranić, Marino Bogdanić i Slaven Vrdoljak, a dužnost tajnika povjerenstva obnašala je Jasna Gjergja
U protekli petak i subotu u velikoj dvorani Lovačkog saveza Zadarske županije u Ulici Ivana Mažuranića u produžetku zgrade Obrtničke škole Gojka Matuline 27 lovaca stažista na pismenom i usmenom ispitu dokazivali su svoje lovačko (ne)znanje. Svi su oni polagali ispit iz nekoliko lovačkih područja pred stručnim povjerenstvom koje je imenovao Hrvatski lovački savez. Povjerenstvo su činili predsjednik prof. Mate Radić te članovi Siniša Štulić, Ivan Knez, Davor Vranić, Marino Bogdanić i Slaven Vrdoljak, a dužnost tajnika povjerenstva obnašala je Jasna Gjergja.
“Ulovljena” dva lovca stažista
Od 27 lovaca stažista koji su pristupili ispitu povjerenstvo je “ulovilo” samo dva lovca stažista koji će, nažalost, morati na popravni ispit. Nakon položenog ispita dosadašnji stažisti, sada “pravi” lovci, ne moraju se učlaniti u lovačke udruge u kojima su stažirali pa se zasad ne zna u koju će se udrugu kao lovci upisati. Inače, pod vodstvom prof. Ante Peše, voditelja izobrazbe u lovstvu Zadarske županije, na predavanjima je nazočio 31 lovac stažist, a proteklog vikenda na usmeni i pismeni ispit izišlo je njih 27.
– Ispiti za lovce pripravnike s područja Lovačkog saveza Zadarske županije uspješno su riješeni, što je rezultat redovnih dolazaka na predavanja, a i ozbiljnog pristupa učenju, rekao nam je predsjednik povjerenstva prof. Mate Radić, predsjednik Lovačkog saveza Zadarske županije, dodajući kako “friški” lovci mogu ići organizirano u lov, pridržavajući se pravila lova, ali imaju i obveza, kao što su uzgoj divljači, izgradnju lovnih objekata, zimsku prehranu divljači i drugo.
Ispit se polagao iz pet područja: pravni propisi iz lovstva, prirodoslovlje divljači, gospodarenje lovištem, lovna kinologija i lovačko oružje i balistika. Dobivanjem uvjerenja i diploma o završenom usavršavanju, županijski Lovački savez priredit će za 30-ak dana svečanu promociju za 25 novih lovaca.
Četrnaest lovačkih društava
– Na području županijskog Lovačkog saveza djeluje 14 lovačkih društava koji broje gotovo 3.000 lovaca, upoznaje nas tajnik saveza Siniša Štulić, dodajući da je Hrvatski lovački savez krovna udruga hrvatskog lovstva koja djeluje preko županijskih lovačkih saveza i Lovačkog saveza grada Zagreba, a u svome članstvu okuplja oko 55 tisuća lovaca. Skrbi se o zaštiti prirode, očuvanju, uzgoju i pravilnu lovu divljači, a predstavlja hrvatsko lovstvo u zemlji i inozemstvu.
– Hajke na predatore su tradicionalna aktivnost u ovo doba godine. Lovišta čistimo od lisica, čagljeva i drugih štetočina ne samo zbog lovnog i životinjskog fonda, nego i zbog sigurnosti domaće stoke, prvenstveno koza, ovaca i janjadi. Dobro organiziranim hajkama njihov broj osjetno je smanjen. Ovim poslom također suzbijamo i pojavu bjesnoće. Jedna od aktivnosti je i prebrojavanje divljači te čišćenje lovišta od krupnog otpada, govori Štulić.
Lovstvo zadarskog kraja cijenjeno je širom Republike Hrvatske, a jedan od razloga za to je i kvalitetan rad županijskog Lovačkog saveza gdje su obrazovane tisuće lovaca, koji su znali i znaju gospodariti svojim lovištima. Pravo upisa u program osposobljavanja za lovca ima svaka punoljetna osoba koja je državljanin Republike Hrvatske i koja ima završenu osnovnu školu.
Što se pak tiče divljači u lovištima na području županije, u Lovačkom su savezu zadovoljni, a prema Štulićevim riječima, stanje je nakon devastacije ratnih godina sada na razini onog prijeratnog. Kako bi obnovili fond divljači, lovci su izdvajali sredstva iz lovozakupnine za nabavu divljači.
Sezona lova na divlje svinje
Kako je upravo sezona lova na divlje svinje na području onih lovačkih društava na kojima obitavaju, prof. Radić upozorava da se odstrijeljene divlje svinje ne smiju konzumirati ako ih nisu pregledali ovlašteni veterinari na trihinelozu i na svinjsku kugu.
– Ove lovne sezone, srećom, nije bilo slučajeva trihineloze, ali ni slučajeva bjesnoće tijekom čišćenja lovišta od predatora. Pregled na trihinelozu obavlja se u veterinarskim ambulantama. Veterinar mora izvršiti veterinarsko-zdravstveni pregled odstrijeljene divlje svinje, a uzorak mesa obično lovci donose u veterinarske ambulante. Taj pregled plaćaju lovačke udruge. Što se tiče uzimanja uzorka mesa radi pregleda “na klasičnu kugu svinja”, to plaćaju također lovačke udruge, a slanje na analizu, što rade veterinari, u ovlaštenu ustanovu kao i pretraživanje uzoraka parenhimatoznih organa divljih svinja plaća država iz državnog proračuna. Dakle, odstrel divlje svinje je “malo kompliciran”, kaže prof. Radić, ali se tako mora postupiti jer to nalažu određeni propisi.
Ljudi izvan svog redovnog zvanja i zanimanja imaju i svoje sklonosti za različite hobije u slobodno vrijeme. Oni koji prolaze prirodom i ne uočavaju pojedinosti i posebnosti (razne životinje, bilje, krajobraze) i ne osjećaju ljepotu koja ih okružuje, teško mogu postati lovci.
– Čovjek koji brzo razlikuje ptice, primjećuje način života pojedinih životinja, uočava promjene u prirodi i razumije ih, uočava tragove i ima moć zapažanja, sigurno ima puno šansi da postane istinski lovac. Lovac mora poznavati lovište, njegovu kvalitetu i divljač, mora znati pomoći divljači u prirodi, mora znati što smije i što ne smije i mora znati uloviti divljač. Lovac mora biti uzoran i etikom vođen istinski ljubitelj prirode i zaštitar, zaključio je prof. Mate Radić.