Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Za rekreaciju gradskih službenika – 75 tisuća proračunskih kuna!

Autor: Nives Rogoznica

24.02.2009. 23:00
Za rekreaciju gradskih službenika – 75 tisuća proračunskih kuna!


Višestruko je financijski isplativo uložiti ta sredstva u prevenciju i očuvanje zdravlja djelatnika, budući da se na taj način smanjuje odsutnost s posla zbog bolovanja i podiže radna učinkovitost, smatra gradonačelnik Kolega
Unatoč krizi i “stezanju remena” iz gradskog proračuna za 2009. godinu izdvojit će se ukupno više od 75.000 kuna za rekreaciju djelatnika Gradske uprave. Gradski zaposlenici će se rekreirati u fitness centru u vlasništvu nekadašnjeg košarkaša Emilija Kovačića. Ova je odluka, vidljivo je iz zapisnika sjednica Poglavarstva održanih između polovine prosinca i polovine veljače, jednoglasno donesena na sjednici Gradskog poglavarstva održanoj 14. siječnja ove godine. Riječ je o zapisniku putem kojeg se javnost upoznaje s odlukama Poglavarstva koje su donesene na radnim sjednicama, to jest na onima gdje novinari nisu bili nazočni.
U zapisniku se navodi da se prihvaća ponuda Centra za održavanje tjelesne kondicije “All star” za pružanje usluga rekreacije zaposlenika Poglavarstva s mjesečnim iznosom od 6.880 kuna u razdoblju od 1. veljače do 30. lipnja i od 1. rujna do 31. prosinca 2009. te se dodaje da sredstva za podmirenje troškova u ukupnom iznosu za devet mjeseci iznose 61.920 kuna bez PDV-a, odnosno 75.542 kune s PDV-om.
Gradonačelnik Zadra Živko Kolega je u odgovoru na pitanje zašto je Poglavarstvo odlučilo, a on sam odobrio da građani Zadra kao porezni obveznici plaćaju rekreaciju zaposlenika Gradske uprave istaknuo da se na ovaj način ulaže u prevenciju i očuvanje zdravlja djelatnika te se smanjuje odsutnost s posla zbog bolovanja.
– Organizirana rekreacija za djelatnike Gradske uprave uvriježena je višegodišnja praksa koja za cilj ima očuvanje zdravlja, prevenciju bolesti i povećanu radnu učinkovitost, a što koriste i najrazličitije radne organizacije u cijelom svijetu. S obzirom na tako opterećen gradski proračun u iznosu od 61.920 kuna treba naglasiti da je višestruko financijski isplativo uložiti ta sredstva u prevenciju i očuvanje zdravlja djelatnika, budući da se na taj način smanjuje odsutnost s posla zbog bolovanja i podiže radna učinkovitost. Službena međunarodna istraživanja dokazala su postojanje, takozvanog kritičnog radnog vremena između 14 i 15 sati, a koje se uspješno izbjegava upravo redovitom tjelovježbom i rekreacijom. Da se vodi računa o novcu poreznih obveznika govori i odluka da tijekom ljetnih mjeseci zaposlenici Gradske uprave nemaju plaćene rekreativne aktivnosti, s obzirom da je to u pravilu vrijeme godišnjih odmora, ali i povećanog boravka u prirodi i vrijeme pojačanih fizičkih aktivnosti, pojasnio je gradonačelnik Kolega.
Odgovarajući na upit, gradonačelnik je rekao da je prema anketi provedenoj među djelatnicima Gradske uprave potrebu za rekreacijom iskazalo 68 djelatnica i djelatnika, odnosno gotovo 50 posto od ukupno zaposlenih te da mjesečna naknada za rekreaciju prema ugovornim obvezama iznosi do 100 kuna po osobi.
– A što se mene osobno tiče, kada već pitate, ne mogu organizirati svoj radni dan s redovitim odlaskom na rekreaciju, pa svoju svakodnevnu tjelovježbu, mijenjajući je za dodatnih pola sata sna radim ujutro, prije odlaska na posao, također je na upit našeg lista odgovorio gradonačelnik Kolega.