Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Supertalent je bio samo jedan od katalizatora cjelokupnog procesa primjećivanja plesa

Autor: Valentina Mlađen

24.02.2010. 23:00
Supertalent je bio samo jedan od katalizatora cjelokupnog procesa primjećivanja plesa

Foto: Tomislav JERAK



Konačni cilj nam je osnovati Centar za mlade u Zadru. Nije stvar samo u plesu nego ukazati mladima da su oni sposobni nešto stvoriti, ne samo sa svojim tijelom nego i da nauče sami za sebe stvarati nešto. Mladi danas velikim dijelom konzumiraju i reproduciraju, a ne stvaraju sami i mislim da je to najveća kvaka u našem društvu
Protivničke ekipe, borilište i battlovi pojmovi su koji se u posljednje vrijeme sve više čuju u Zadru. Ipak ne radi se o pravim borbama nego onim plesnim, a onom što smo do sada imali prilike vidjeti samo u filmovima možemo prisustvovati i u našim klubovima. Plesne skupine “Floorshakers” i “Pozkok”, sudionici showa Nove TV “Supertalent” odlučile su udružiti svoje snage i stvoriti zadarsku hip hop scenu. Početak označavaju sve češća natjecanja i nadmetanja od kojih je posljednje održano 20. veljače u Arsenalu pod nazivom “Priprema, poskok, tresi”. Ova dva plesna kluba odlučila su se udružiti i zajedno osnovati udrugu kako bi mogli dobiti i službeni prostor, ali i novčanu potporu grada Zadra u svome radu. Trenutačno koriste prostor za vježbanje koji je u vlasništvu fakulteta, ali cilj je dobiti stalni prostor za vježbanje, ali i mjesto gdje bi se mladi mogli družiti i provoditi svoje vrijeme. O imenu udruge za sada nisu željeli govoriti, ali ona će se sastojati od dva plesna odjela, breakdancea i hip hopa. Dugoročni cilj je osnovati Centar za mlade u Zadru te oživjeti plesnu scenu u Zadru. Obje skupine zajedno broje oko stotinjak članova, a najmlađi članovi su u breaku i imaju samo 4 i 6 godina. Također u osnivanju je i plesna skupina za djecu koja bi uskoro trebala početi s radom. O tome koliko se situacija u Zadru s plesom promijenila nakon nastupa u Supertalentu i kakva je plesna scena u Zadru razgovarali smo s trenerima ove dvije skupine, Antom Dujićem iz skupine “Floorshakers”, te Lucijom Mikas iz skupine “Pozkok”.
*Kad se u Zadru spominje hip-hop ili breakdance spominju se i problemi s prostorom, novčanom potporom i tako dalje. Koliko se situacija u Zadru promijenila od vašeg nastupa u Supertalentu koji vas je jače plasirao u javnost?
ANTE: Jedan od razloga zašto smo se prijavili osim znatiželje i želje za natjecanjem jest i da pokažemo da u Zadru ima plesa, da se radi na nečemu i da ima prije svega plesača. Sigurno da je sad više očiju uprto u nas nego prije, ali to nije samo rezultat supertalenta, mi smo aktivni zadnjih godinu dana i trudimo se biti zapaženi. Supertalent je bio samo jedan od katalizatora tog cjelokupnog procesa primjećivanja.
LUCIJA: Trenutačno čekamo da nam udruga prođe protokol da se može uredno aplicirati na grad za prostor. Grad zna za nas već dosta dugo i nema tu nikakvih propusta nego moramo prije proći ovaj službeni dio. Nama je u biti jako bitan prostor s obzirom da se ta djeca nemaju gdje kvalitetno družiti.
ANTE: Problem tog prostora su ujedno i termini. Nije nam problem naći prostor koji odgovara veličinom za trening nego je problem što mi na neki način radimo alternativu Centru za mlade kojeg nema u Zadru i često su naši treninzi i pripreme za natjecanja razlog, povod i prilika da se djeca zajedno druže u nekom prostoru da zajedno treniraju, ali i budu kreativni, preuzimaju inicijativu.
*Koliko članova tenutačno brojite? Je li došlo do povećanja broja nakon sudjelovanja u Supertalentu?
ANTE: Kod breaka jest došlo da naglog porasta, što zbog ljetnih uličnih predstavljanja, a što zbog Supertalenta i korištenja imena “Floorshakers”. Međutim mi smo na Supertalentu kombinirali cure iz hip hop skupine “Pozkok” i breakere iz skupine “Floorsakers”. Mnogi nisu znali je li to spojeno ili odvojeno i zbog toga je bio nagli porast u breaku od čega su se neki i ispisali i sad smo na nekoj stabilnoj brojci te nam odjel breaka i odjel hip hopa zajedno imaju oko nekih stotinjak članova.
*Gdje skupljate novac za nastupe i radionice? Imate li neke sponzore?
LUCIJA: Novac skupljamo uglavnom nastupom. Imamo neke sponzore, ali od njih tražimo potporu samo za neke određene projekte jer nije baš lako dobiti novac. Uglavnom nam sponzori izađu ususret recimo sa smještajem, autobusnim kartama i slično. Grad nas još ne može financirati dok nismo službeno udruga.
*Kakva nam je hip hop scena u Hrvatskoj i gdje nam je Zadar u toj cijelo priči?
ANTE: Pa to je komplicirano pitanje. Svatko je na neki način jak u Hrvatskoj što se tiče te scene, npr. Osijek ima jaku hip hop kulturu a Split i Zagreb natjecateljski dio. Bitno je samo da kultura postoji, da se razvija i da raste. Isto to možemo reći i za Zadar, bitno je da scena postoji i raste, a nije bitno kolika je. Glavno da se ide u nekom smjeru gdje su djeca uključena u aktivan i kreativan rad.
*Hip hop kultura koja postoji vani uglavnom je prezentirana spontanim battlovima po klubovima i ulicama. Kakva je situacija kod nas, ima li toga?
ANTE: To se moglo vidjeti i u Zadru u dva navrata, a to su dva natjecanja koja smo organizirali. Jedno prije godinu dana i posljednje “Priprema, poskok, tresi”. Pokušavamo to postepeno integrirati u noćni život. Za sad je to u obliku ovakvih razvikanijih organizacija, ali nadamo se da će se u budućnosti, što više bude postojalo plesnih ekipa, takve stvari spontano događati. Za sad redovito organiziramo neka natjecanja.
*Kako ste počeli s treniranjem mladih?
LUCIJA: Ja sam počela s pet godina plesati balet što je trajalo nekih petnaest godina i nakon toga sam završila suvremeni ples na akademiji u Berlinu. Kad sam došla u Zadar nisam našla mjesto gdje bih se bavila suvremenim plesom, a hip hop sam uvijek voljela kao glazbu i tako sam se počela baviti time. Ali odaziv je bio tako velik da je to zapravo nastalo samo od sebe. Još i dalje ne samo da podučavam nego i sama učim.
ANTE: Ja sam više manje ulica što break općenito i jest. Počeo sam kao sportski tip zaljubljen u akrobatiku što me navelo na break elemente pa mi se postepeno svidjela cijela hip hop kultura. Osnovne korake sam naučio na nekoj ljetnoj plesnoj radionici a zatim se u Zadru otvorila neka plesna škola u kojoj sam odradio jedine prave treninge, a potom sam više manje stalni član-trener.
*Neki pokreti izgledaju jako opasno. Je li bilo kakvih ozljeda?
ANTE: Da se pohvalim kod nas nije bilo nekih fraktura. Prednost je što su mladi, dok stariji članovi moraju vježbati. Problem je jedino što kod nekih onaj segment treninga zakaže pa na žalost talent nestane jer se neki elementi jednostavno ne mogu izveti ako tijelo nije dovoljno jako, ali opet neki koji nisu takav talent ali naporno treniraju mogu postati jako uspješni.Dobar trener može spriječiti većinu ozljeda.
*Zašto u našim spotovima ili u emisijama nema svih onih odličnih plesača koje smo imali priliku vidjeti na Supertalentu?
ANTE: Pa zato jer u Hrvatskoj dosta toga ide preko veze. Nema veze tko je najbolji nego tko koga poznaje i tko će se u kojem trenutku i gdje naći. Konkretno i ja se pojavljujem u jednom spotu, ali ne zato jer smo negdje bili najbolji nego zbog nekih određenih poznanstava. Sama razina koliko se cijeni ta kultura u Hrvatskoj jest i emisija Supertalent gdje ekipe koje rasturaju i osvajaju natjecanja moraju dolaziti na takve showove da bi dobile respekt koji zaslužuju.
*Kakve su šanse da netko tko živi u Hrvatskoj i bavi se plesom može uspjeti i od toga zarađivati za život?
LUCIJA: To vam je bilo gdje teško. Živjela sam u Berlinu kao plesač i tamo je jednako teško zaraditi novce s plesom kao i u Zadru. Iako tamo postoji velika kultura i scena, ali je zato i velika konkurencija. Tko je vrhunski taj će nešto i zaraditi, ali to je jako teško.
*Dugoročni planovi?
ANTE: Razviti kulturu i promijeniti noćni život. Znači ako odgajate mlade plesom oni će izlaziti vani da plešu i na taj način će se zabavljati.
LUCIJA: Osnovati Centar za mlade u Zadru. Nije stvar samo u plesu nego ukazati mladima da su oni sposobni nšto stvoriti, ne samo sa svojim tijelom nego i da nauče sami za sebe stvarati nešto. Mladi danas velikim dijelom konzumiraju i reproduciraju, a ne stvaraju sami i mislim da je to najveća kvaka u našem društvu.


Radionice


Od kad su aktivnije počeli s radom i odlučili udružiti snage skupine “Floorshakers” i “Pozkok” često organiziraju radionice kako bi i sami naučili nešto novo što će prenositi dalje. Na posljednjim radionicama u Zadru gostovali su treneri iz Osijeka Bojan Radić i Kristijan Žaper. Na radionicama je Žaper članove podučavao osnovama hip hopa, onim bazičnim koracima koji često pomažu odrediti koji stil nekome najviše odgovara, dok je Radić pokazao kramp koji je agresivnija tehnika u kojoj se tijelo često izvija u silovitim pokretima.




 


Hip hop i breakdance


Hip-hop je ples s izraženom koreografijom, dok je karakteristika breaka individualnost. To su samo neka uopćena pravila, a ona kao i svaka imaju svoje iznimke pošto je individualnost ponekad bitna crta hip-hopa, a koreografija breaka. Osnovna je razlika ta što se u breaku koristi više akrobatike i gimnastičkih pokreta.