Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Veliki Miro Barešić

Autor: Ante Rogić

24.02.2010. 23:00
Veliki Miro Barešić

Foto: Tomislav JERAK



U dvorani Matice hrvatske Zadar u utorak je priređeno predstavljanje knjige “Barešić”, autora o. dr. Vjekoslava Lasića. Djelo je zapravo koautorsko, jer u njemu svoja životna iskustva s Mirom Barešićem, uz Vjekoslava Lasića iznosi još nekoliko autora.
Cijeli događaj počeo je intoniranjem himne, nakon čega je otac Lasić predvodio molitvu Oče naš, Zdravo Marijo te naposljetku odrješenje Pokoj vječni za sve pale za Domovinu.
Okupljene je na samom početku pozdravio zadarski dožupan Đani Bunja, pozdravivši prije svega obitelj pokojnog Mira Barešića. Istaknuo je kako je prisustvovao mnogim promocijama knjiga, međutim nikad nije bio vezan uz neku knjigu kao uz ovu.
– Miro Barešić bio je jedan od najvećih hrvatskih sinova. Nisam siguran da je ovo hrvatska država kakvu je htio, kazao je Bunja.
O knjizi su govorili prof. dr. sc. don Josip Čorić, o. dr. Vjekoslav Lasić, Milan Buškain, umirovljeni brigadir HV, prof. Marija Matošić i dr. sc. Zlatko Begonja.
Upravo ovaj potonji predstavio je samu knjigu, poglavlje po poglavlje. Nakon predgovora u kojem o. Lasić objašnjava razloge nastanka ove knjige slijedi životopis Mira Barešića s tonskoga zapisa. Slijedi dio u kojem o. Lasić piše o dušobrižništvu od 1969. do 1992. Potom o Miru Barešiću pišu ekonomist Ante Nižić i poduzetnik Ivan Lučić, a u petom poglavlju nekoliko prijatelja i suboraca Mira Barešića piše o njemu.
Begonja je istaknuo kako je Miro Barešić ideal kojeg treba slijediti, a sama knjiga vrijedna zbog trajnog bilježenja nekih važnih događaja.
Marija Matošić ispričala je ukratko životni put Mira Barešića. Citirala je stihove Dobriše Cesarića o prijateljstvu, povezujući ih s Barešićem, kazavši kako se prijatelja sjećamo po dobru ili zlu, a mnogi su svojim djelima zadužili naciju.
– Takvi su ljudi besmrtni i dalje žive kroz svoja djela, u koja su utkali život. U trenutku u kojem se susrećemo s njegovim djelima oživljavamo ga. Kamo sreće da danas ima više onih kojima je domoljublje životni interes, kazala je Matošić. Napomenula je kako se knjiga “Barešić” slobodno može nazvati zbornikom, jer je šest koautora dalo svoju priču.
– Nadljudsku patnju i stradanja može podnijeti samo istinski domoljub, kazala je Matošić.
Recenzenti knjige su Ivan Gabelica, dr. Zvonimir Šeparović i prof. dr. sc. Josip Pečarić, a izdana je u vlastitoj nakladi o. Vjekoslava Lasića