Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Bogović: Narod je lako zavesti

24.02.2011. 23:00
Bogović: Narod je lako zavesti


Čovjeka se lako može prevariti i zavesti, a da on to često i ne sluti, rekao je biskup Bogović


Dvorana Matice hrvatske, Ogranka u Zadru, bila je sinoć pretijesna za sve koji su htjeli čuti biskupa gospićko-senjskog, mons. Milu Bogovića. On je u Zadar došao predstaviti svoju najnoviju knjigu “Žao mi je naroda – Biskupovih deset godina na medijskom poprištu”. O knjizi su uz biskupa Bogovića govorili književnik Hrvoje Hitrec, priređivač knjige prof. dr. Ante Bežen, glavni urednik izdavačke kuće Alfa mr. Božidar Petrač, a okupljenima se obratio i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. Na predstavljanje je došao i zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić.
Knjiga je izdana povodom desete obljetnice imenovanja Mile Begovića za gospićko-senjskog biskupa, a u njoj su okupljeni biskupovi intervjui i članci nastali u posljednjih deset godina. Zašto je ova knjiga izdana, i to pod tako neobičnim nazivom, deset godina iza rata u vremenu demokracije na početku predstavljanja objasnio je književnik Hrvoje Hitrec.
Biskup – moderni političar desničar
– Knjiga je nastala kao odgovor na sramno zadnje desetljeće hrvatske politike koja se našla na putu starih zabluda. Biskup Bogović prvi je reagirao na tu novu sablazan u mnogim svojim intervjuima objavljivanim i sada skupljenim u knjizi. Postao je tako pojam modernog političara desničara znajući artikulirati potrebe naroda, rekao je Hitrec istaknuvši kako je biskup Bogović probleme s kojima se danas suočavamo uočio i o njima progovorio još davne 2001. godine.
U intervjuima i člancima sakupljenim u ovoj knjizi biskup Bogović piše o hrvatskoj politici, vjerskim slobodama, Haškom sudu, zbog čega je i Carla Del Ponte svojevremeno zatražila da ga Vatikan sankcionira, ali i o Europskoj Uniji. Sebe vidi kao zaštitnika svoga naroda i zato se ne libi progovoriti o problemima o kojima mnogi šute. Njegovo progovaranje i obranu vjerskih sloboda pohvalio je i nadbiskup Puljić obraćajući se posjetiteljima.
– Iako smo svoju slobodu osvojili davno ova tema i danas je vrlo aktualna. Nitko u Hrvatskoj ne bi trebao biti ismijavan zbog svojih vjerskih uvjerenja niti bi se trebalo pljuvati po ičijim vjerskim simbolima. Mnogim takvim istupima političara, kulturnih djelatnika i intelektualaca te medija koji su o tuđim simbolima vjere govorili podrugljivo, hrabro se suprotstavlja jedan katolički biskup, imao je samo riječi hvale nadbiskup Puljić.
Narod ipak traži istinu
Na samom kraju susreta okupljenima se obratio i biskup mons. Mile Bogović objasnivši porive koji su ga naveli da već jedno desetljeće istupa i vodi svojevrsni medijski rat u obranu, kako kaže, naroda kojeg je lako zavesti.
– Dugo sam razmišljao kako nasloviti ovu knjigu, a čini mi se da doista kad gledamo što se događa s ovim narodom možemo reći “žao mi je naroda”. Narod ima to obilježje da on nije samo otvoren istini, njega možeš i prevariti, uz to što narod možeš voditi lako ga je i zavesti. Ipak narod traži istinu i o toj istini govori se u ovoj knjizi. Kada pljušte velika obećanja onda te netko obično i vara, i to je tragedija čovjeka jer ga se lako može prevariti i zavesti, a da on to često i ne sluti, rekao je biskup Bogović.
Nakon predstavljanja knjige okupljeni su za biskupa imali brojna pitanja i čestitke. Kako se njegove bitke na medijskom poprištu nastavljaju i dalje, osobito danas u ovim kriznim vremenima, ne sumnjamo da će nam biskup Bogović u Zadru uskoro predstavljati još koju knjigu.