Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Jasna Grubišić supotpisivala sve fakture koje je sačinila Aleksandra Grgić

24.02.2011. 23:00
Jasna Grubišić supotpisivala sve fakture koje je sačinila Aleksandra Grgić


Svjedočenjem Jasne Grubišić na vidjelo je izišlo kako je njezin suprug Milan bio glavni vanjski referent koji je od vozača kamiona preuzimao dokumentaciju i nosio je špediteru, ali i da je ona svaku fakturu koju je u konkretnom slučaju potpisala i sačinila Aleksandra Grgić supotpisala potvrdivši tako svojim potpisom da je sve u redu


U nastavku suđenja desetorici optuženika: sedmorici zaposlenika Carinarnice Zadar, špediterki Aleksandri Grgić iz tvrtke “Intereuropa” te vlasniku i komercijalistu TO Sentum Zadar, jučer su svjedočili vozač Damir Papuga i Vlado Papuga, vlasnik autoprijevozničke tvrtke “Papuga” te direktorica špediterske tvrtke “Intereuropa” Jasna Grubišić koja je kao svjedok pozvana već drugi put.
Damir Papuga nije se mogao sjetiti svih detalja oko prijevoza šećera iz luke Vukovar u Carinarnicu u Gaženici, a tako se nije mogao sjetiti ni osobe koja ga je tamo dočekala. Šećer je za TO Sentum vozio samo jednom, no kazao je kako je zapamtio da je kontakt osoba bio muškarac imena Alessandro. Sve je, ispričao je, teklo uobičajenim redom, a carinike nije vidio u blizini kamiona nakon što mu je špediter vratio dokumentaciju.
Njegov otac, Vlado Papuga, kao vlasnik autoprijevozničkog obrta kazao je kako je sve poslove oko prijevoza robe za TO Sentum dogovarao s Alessandrom Lodijem, a kada je bila riječ o plaćanju da je to isključivo bio Tomislav Šarić. Nakon što su im obavili prijevoz u 31 navrat, imali su poteškoća s naplatom pa ih je to dovelo i do suda nakon čega su dugovi podmireni, ali je time okončana i njihova daljnja suradnja. Lodi ga je nakon toga ponovno kontaktirao, no tada je radio za drugog poslodavca. Kako je teklo carinjenje u zadarskoj Gaženici, Papuga je kazao da to ne zna, a da nije ni mogao znati jer da je njemu bilo važno samo da dobije natrag dokumentaciju, odnosno MCR-ove koji su prijevoznicima jedini dokaz da su robu isporučili. Vozači su od njega uvijek dobijali kontakt telefon Alessandra Lodija koji bi ih potom dočekao i preuzeo robu, no gdje su je oni potom iskrcavali nije mogao reći.
Jasna Grubišić ne zna ništa o povlačenju bankovne garancije
No, kada je na svjedočku klupu sjela Jasna Grubišić pokazalo se da je njezin suprug Mladen Grubišić bio kao vanjski referent zadužen za preuzimanje dokumentacije od vozača kamiona nakon čega ih je predavao, u ovom konkretnom slučaju Aleksandri Grgić. U slučajevima kad njega ne bi bilo, vozači su sami ulazili u prostorije špedicije gdje bi potom bili upućeni direktno špediteru koji je zadužen za robu koju oni prevoze.
– Moj suprug jeste glavni, ali mi nikada nije govorio kako se provodilo carinjenje na terenu. Za to se nije znalo sve do dolaska policije u izvide – rekla je Grubišić potvrdivši potom kako je Aleksandra Grgić sve dokumente nakon što bi obavila svoj dio posla donosila njoj na potpis kao kontroloru. Međutim, pojasnila je kako je u nju imala povjerenje jer je do tada u Intereuropi bila zaposlena oko godinu dana, a kod njih je na preporuku prešla iz jedne privatne špediterske tvrtke.
– Bila je vrijedna i poduzetna, ali za razliku od ostalih u Intereuropi koji su bili obučeni za timski rad, ona je bila “solo igrač”. Nikada nisam gledala sume i slično već samo je li dobro ispunjena faktura. Potpisanom sam davala suglasnost da je sve u redu – kazala je Grubišić koja je potom na upit predsjednika sudskog vijeća Borisa Radmana odgovorila da od zadnje rasprave ne komunicira s Grgićevom stoga što se “nekako rasplinjuje krivnja i na druge, a zna se tko je pogriješio”. Na tu njezinu izjavu reagirao je odvjetnik devetookrivljenog Lucijana Jelenkovića, Šime Pavlovića, zapitavši ju gdje je i tko to pogriješio.
– Netko je zaustavio naplatu bankovne zadužnice i zato su sada oni tu – rekao je Pavlović na što je Grubišić utihnula.
Ponovno će svjedočiti i Mladen Grubišić
S obzirom na to da je riječ o vrlo kompleksnom sudskom predmetu s deset optuženika, sudac Radman je nakon odgode jučerašnje rasprave zakazao još deset novih ročišta, sve do početka svibnja kada se konačno očekuje i zaključenje ovog slučaja. Na sljedeće rasprave kao svjedoci ponovno će biti pozvani Mladen Grubišić i Ante Bajlo, tadašnji ravnatelj Carinarnice te vještakinja Marta Anđel. Osim toga, zatražit će se i grafološko vještačenje računa kako bi se utvrdilo postoje li razlike između kopija i originala i ako postoje koje su. Od Carinarnice Zadar također će se zatražiti i očitovanje je li u inkriminirano vrijeme u toj ispostavi postojala stručna osoba za obavljanje poslova carinskog kontrolora ili nije osim Aurelija Kalmete i Anđela Šimičića koji su na te poslove bili raspoređeni iako su imali samo srednju stručnu spremu, a bila je potrebna visoka.
Inače, desetoricu optuženika tužiteljstvo, naime, tereti se za pogodovanje tvrtki Sentum prilikom carinjenja 743 tone uvezenog šećera, čime su na koncu, zajedno, državni proračun oštetili za više od 1,6 milijuna kuna.
Stavljajući ovjeru i svoj potpis svi carinici su prema navodima optužnice svjesno propustili naplatiti carinu prema realnoj tarifi te tako pomogli Šariću da ostvari protupravnu imovinsku korist.


 TKO JE I ZAŠTO POVUKAO ZADUŽNICU




Odvjetnik Šime Pavlović upitao je Jasnu Grubišić zna li tko je i zašto povukao bankovnu zadužnicu kojom je trebao biti naplaćen dug od Intereurope, na što je ona decidirano odgovorila da ta zadužnica nije mogla biti naplaćena jer je bila naslovljena na TO Sentum. No, kada joj je pojašnjeno da je zadužnica bila aktivirana, pa potom povučena, kazala je da je to stoga što je ona reagirala na način da je osobno išla kod tadašnjeg ravnatelja Ante Bajla i pitala ga “što je ovo”. Tada ju je Pavlović upitao je li joj poznato da je ravnatelj Carine Mladen Barišić (koji se trenutačno nalazi u pritvoru) u to vrijeme bio dioničar Intereurope, Grubišić je ljutito odgovorila kako to nije moguće, kako ona to ne zna, te kako ju to čak niti ne zanima. Nije mogla odgovoriti ni na upit ako se ta bankovna garancija nije mogla naplatiti kako je sama ranije ustvrdila, kako je onda moguće da je kasnije ipak naplaćena i da je na koncu Intereuropa platila i kamate u visini od jednog milijuna kuna.
– Jel’ vi to mene ozbiljno pitate gospodine Šime Pavloviću, rekla je Grubišić ostavši i dalje pri svom stavu da taj dug Intereuropa nije trebala uopće platiti.