Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zoranićevci predstavili program nove sezone

24.02.2012. 23:00
Zoranićevci predstavili program nove sezone


Redovna godišnja Skupština Hrvatskog pjevačkog glazbenog društva “Zoranić”, održana u četvrtak, započela je tradicionalnim pjevanjem Zoranićeve “himne”, skladbom Jakova Gotovca “Petar Zoranić” napisanom baš za ovaj zbor po tekstu Tina Ujevića.
Prije početka nove sezone na redovitoj godišnjoj Skupštini sumirani su rezultati prošlogodišnjeg rada te je naznačen program za budući rad. Predsjednik Društva Josip Ražov istaknuo je brojne aktivnosti u kojima je zbor sudjelovao u prošloj godini, među ostalim u obilježavanju prigodnih datuma i događanja u gradu. Posebno je istaknuo godišnji koncert koji je održan prošle godine u lipnju u dvorištu Kneževe palače, na mjestu uz koje je Zbor usko vezan i u kojem je to Društvo desetljećima djelovalo do bombardiranja zgrade 1991. godine. Također, kao posebne uspjehe prošle godine Ražov je naglasio gostovanje Društva u Dublinu u kojem je Zbor imao uspješan koncert organiziran u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Irskoj. Među ostalim spomenuti su i brojni božićni koncerti u Zadru i drugim mjestima Zadarske županije.
Za djelovanje u godini koja je pred njima u proračunu Grada Zadra za HPGD “Zoranić” predviđena su sredstva u visini od 120.000 kuna te 20.000 kuna od Zadarske županije. Također, osim ovih sredstava Društvo uvijek traži i sponzore, a u posljednjih nekoliko godina odlaske na turneje i putovanja subvencioniraju dijelom i sami članovi. Ovim novcem plaća se i honorar dirigenta, troškovi održavanja zgrade, režije, dio programa i slično.
A program Društva za 2012. godinu neće nimalo zaostajati za lanjskim. Na Skupštini su nacrt zajednički predstavili predsjednik Društva Ražov te dirigent Zbora Jurica Šoša. Prvo putovanje bit će u ožujku gdje će nastupom uveličati svečano slavlje Dana grada Obrovca, a za građane Zadra i ove godine pripremili su mnoštvo koncerata uz, naravno, veliki godišnji koncert. Kako bi se predstavili i izvan granica Lijepe Naše trenutačno se radi na organizaciji inozemne turneje za ovu godinu.
Tijekom Skupštine u konstruktivnoj raspravi sudjelovali su svi članovi Društva, a večer je završena uz ugodno druženje i, naravno, uz pjesmu.