Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Matičari još uvijek u Preku

Autor: Ivana Burica

24.02.2013. 23:00
Matičari još uvijek u Preku

Foto: Velimir BRKIĆ



– Nema nikakve službene, ni neslužbene informacije. Ured radi i nitko ništa ne govori, kazao je načelnik Općine Preko Ante Jerolimov


Iako se činilo da to neće biti tako Matični ured u Preku preživio je siječanj.
Naime, u Preku se gašenje ureda, koje se već neko vrijeme naslućivalo, i o čemu su kolale neslužbene informacije, očekivalo upravo do kraja siječnja jer su tamošnji matičari početkom 2013. godine dobili raspored samo za ovaj mjesec.
No Ured i dalje radi, a po informacijama kojima raspolaže načelnik Općine Preko Ante Jerolimov, nije poznato do kad će to tako biti.
– Nema nikakve službene, ni neslužbene informacije. Ured radi i nitko ništa ne govori, kaže Jerolimov.
Da će se Matični ured u Preku ugasiti, i to veoma skoro, potvrđeno je i u odgovoru na naš upit o sudbini ovog ureda koji smo u siječnju dobili iz Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji.
U tom je odgovoru, između ostalog, navedeno da Vlada RH-a priprema novu Uredbu o područjima matičnih ureda i da je do donošenja iste na snazi Uredba o područjima matičnih ureda (NN br.: 2/1998).
– Na temelju pokazatelja kroz praćenje rada matičnih ureda za veći broj matičnih ureda na području Zadarske županije nisu ispunjeni uvjeti za daljnji nastavak rada istih te Matični ured Preko uz neispunjavanje kriterija (niti 50% optimalne donje granice broja temeljnih upisa, izdanih isprava i dr. poslova), ne ispunjava ni druge uvjete. Pritom se treba voditi računa o koncentraciji stanovništva na pojedinom području, sjedištu drugih ustanova koje uvjetuju rad matičnog ureda (bolnice, rodilišta, domovi umirovljenika, sjedišta drugih tijela državne uprave), troškova poslovanja i dr. Samo postojanje općine kao jedinice lokalne samouprave ne može biti opravdani razlog za postojanje matičnog ureda po mjerilima Ministarstva uprave. Naime, mnoge općine na području Republike Hrvatske kao, i na području Zadarske županije, nemaju vlastiti matični ured, pojašnjavaju iz Ureda državne uprave.
U dopisu su navedeni i podaci da je Matični ured Preko u 2011. godini izdao 498 izvadaka iz matice rođenih, 176 izvadaka iz matice vjenčanih, 176 izvadaka iz matice umrlih, te 182 domovnice.
Argument za zatvaranje Matičnog ureda u Preku bio je i da stanovnici otoka Pašmana nikad nisu pripadali pod Matični ured Preko, a već dugi niz godina na otoku Pašmanu nemaju matični ured, već pripadaju pod Matični ured Biograd na Moru.