Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Onaj trenutak kad se odraziš i skočiš – to je književnost

Autor: Valentina Mlađen

24.02.2013. 23:00
Onaj trenutak kad se odraziš i skočiš – to je književnost

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U jednom trenutku govoreći o onoj tankoj liniji gdje prestaje život, a počinje književnost Simić Bodrožić usporedio je to s daskom bazena na Kolovarama rekavši kako je život skakanje na daski, kad se odraziš i skočiš i ne znaš što te čeka dolje to je književnost


Roman Simić Bodrožić, zadarski pisac sa zagrebačkom adresom, predstavio je u Zadru svoju najnoviju zbirku priča “Nahrani me”.
– Zadar je uvijek posebno mjesto, ovo je gostovanje koje to nije, kako bi se reklo u nogometu, to je uvijek poseban derbi, rekao je Simić Bodrožić. Zbirka je predstavljena u Znanstvenoj knjižnici Zadar, pisca je ugostila Udruga zadarskih pisaca “ZaPis”, a predstavljanju je nazočio i poznati hrvatski pisac Renato Baretić.
Zbirka kratkih priča “Nahrani me” nastajala je sedam godina, a autor je priznao da je na pojedninim pričama radio čak i do godinu dana. Okuplja 11 priča koje sve zajedno povezuje tema roditeljstva, ali i međuljudskih odnosa koje Simić Bodrožić neprestano propituje. Vlastito roditeljstvo i ona unutarnja glad koja ga tjera na spisateljsku radoznalost najzaslužniji su za pomalo neobičan naziv zbirke, pojasnio je autor.
– “Nahrani me” stoji za bazičnu potrebu koju tvoje dijete od tebe traži, a u drugom značenju to je ono što često nedostaje u odnosima, ona druga vrsta hrane, a to je ljubav.
Odgovarajući na pitanja moderatorice Staše Aras, Simić Bodrožić pričao je o roditeljstvu, o temama kojima se bavio u najnovijoj zbirci, načinima naracije, ali i književnosti uopće te formi kratke priče kojom se koristi:
– Kod kratke priče, ali i u književnosti, lijepo je što imate bezbroj premreženih puteva, a što je najljepše možete gaziti svoju stazu putem kojim je već netko prošao, negdje skrenuti i onda je to vaš put, slikovit je bio pisac. U jednom trenutku govoreći o onoj tankoj liniji gdje prestaje život, a počinje književnost Simić Bodrožić usporedio je to s daskom bazena na Kolovarama rekavši kako je život skakanje na daski, kad se odraziš i skočiš i ne znaš što te čeka dolje to je književnost.
Publika je imala priliku poslušati i jednu od priča iz zbirke naslovljenu “Te djevojke” koju je autor pročitao čime je promocija završila, a nakon čega je rado potpisivao knjige.
Druženje se nastavilo u Caffe galeriji “Đina” i to na završnoj radionici OtPisa – radionice kreativnog pisanja koju su vodili Želimir Periš i Staša Aras. U Đini je atmosfera bila ležernija pa su posjetitelji, ljubitelji književnosti, mogli uz topli čaj i pripremljene kolače slušati radove polaznika radionice OtPis te razgovarati s Romanom, ali i književnikom Renatom Baretićem, koji o književnosti itekako imaju mnogo toga za reći.
Brojna publika u Znanstvenoj knjižnici, koja se preselila i u Đinu dokaz je da Zadrani imaju sluha za književnost, te da se čak i na književnim predstavljanjima zna dogooditi da se traži stolac viška.