Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Erizzova vrata na sustavu venecijanskih utvrđenja Zadra

24.02.2017. 23:00
Erizzova vrata na sustavu venecijanskih utvrđenja Zadra


“Erizzova vrata na sustavu venecijanskih utvrđenja Zadra”, prvo je ovogodišnje predavanje kustosa i višeg restauratora Šime Perovića, kojim je u ponedjeljak nastavljen ciklus javnih predavanja iz povijesti Zadra u Državnom arhivu.
 – Cilj ovog predavanja je podsjetiti na složenost venecijanske obrambene infrastrukture te popratiti ideju da se prezentiraju mogućnosti koje pružaju arhivska istraživanja u arheološkoj praksi, tako da su na temelju određenih arhivskih pronalazaka uspješno obavljena i različita arheološka istraživanja na jednom dijelu venecijanske fortifikacije u Zadru, objasnio nam je Šime Perović prije samog predavanja. Dodao je da su se ta istraživanja radila prije dvije i pol godine, nakon čega je uslijedila terenska obrada kojom se pokušalo dati ukupno tumačenje svih nalaza.
 – Ova vrata nisu nepoznanica u smislu postojanja i pozicioniranja, ali neki detalji koje smo, prije svega otkrili u arhivskim istraživanjima ponudila su poboljšanu interpretaciju samog izgleda, prvenstveno vanjskog plašta tih vrata. Naime, utvrđeno je da su bila izvedena sa glavnim, kolnim, te dva bočna prolaza, koji su kanalizirani u jedan centralni prolaz unutar strukture vrata, pojasnio je Perović.
Inače, tijekom 2013. godine duž Ulice kralja Dmitra Zvonimira u Zadru izvršena su zaštitna arheološka istraživanja. Tada su identificirani gabariti nekadašnjeg kanala koji je oplakivao utvrdu “Forte” te su djelomično istraženi ostaci utvrđenog južnog ulaza u grad – Porta della Contra Scarpa odnosno kasnija Erizzova vrata (Porta Erizzo).