Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zbog susjedovih radova morali na dva mjeseca iseliti iz stana

25.02.2018. 19:31
Zbog susjedovih radova morali na dva mjeseca iseliti iz stana


Već gotovo godinu i pol dana dio stanara zgrade na adresi Mihovila Klaića br. 9 u samoj gradskoj jezgri muku muče s vlasnikom stana na najgornjoj etaži koji je u rekonstrukciji. Kako tvrde stanari, ali i vlasnik jednog poslovnog prostora u zgradi koja je upisana u Registar kulturnih dobara RH, otkad su počeli radovi na rekonstrukciji počeli su i njihovi problemi, od pucanja zidova i greda, konstantnih poplava pa do buke. Pitaju se i ima li provoditelj rekonstrukcije sve potrebne dozvole, a boje se i da je zauzeo dio zajedničkih prostorija zgrade na kojima je također izvodio radove. Obitelji Škulić, čiji se stan najvećim dijelom nalazi ispod stana u rekonstrukciji vlasnika Romea Žuvića, prekipjelo je u lipnju prošle godine nakon što im je uslijed jake kiše stan potpuno poplavio, a ogromnu štetu pretrpjeli su i tijekom rujanske poplave. Jedini problem je, tvrde, što vlasnik stana ne zatvara prozore i ne dolazi provjeriti stanje na gradilištu za vrijeme vremenskih nepogoda, iako živi u blizini gradilišta.
– Ja sam majka djeteta s posebnim potrebama, zbog čega sam doma na dopustu s djetetom, a vrijeme koje sam trebala provesti s njim, provela sam u popravcima, čišćenju i sprječavanju poplava, govori Gordana Škulić. Isprva su se, kaže, pokušali dogovoriti s vlasnikom spornog stana, a kad to nije urodilo plodom, uključili su institucije, od komunalnih redara, građevinske inspekcije, policije…


Morali iseliti iz stana
Vlasnici stana ispod Škulićevih, Ines Jaša, također su popucali zidovi.
– Od kad traju ti radovi više živim na Plovaniji kod brata, nego u svom stanu. Tu buku više se ne da izdržati. Moja mirovina je 1.500 kuna, recite mi kako da ja saniram svoje zidove, očajna je gospođa Jaša.
– U veljači prošle godine hitno su nas iselili iz stana jer nam je stropna greda pukla po sredini i počela se odvajati od plafona. On je tada doveo svog inženjera koji je rekao da nije pitanje hoće li, nego kad će greda pasti, a mi smo se nakon toga na dva mjeseca preselili u Ražanac, dok su radnici sanirali štetu. Bit ću poštena i reći da je on pokrio radove, ali kad smo se vratili radovi su bili ugrubo obavljeni, a nas su dočekale instalacije, fino žbukanje i pituranje, rekla je Gordana. U ta dva mjeseca njezin suprug je svaki dan putovao na posao u Sukošan iz Ražanca, stariji sin nije išao u vrtić u Zadru iako su ga plaćali, a mlađi, dijete s posebnim potrebama, morao je pauzirati fizikalnu terapiju.
Nakon sanacije grede i stropa Škulići su se vratili u stan, u svibnju su stavili novu kuhinju, a onda u lipnju šok. Uslijed kiše njihov stan pretvorio se u bazen, uključujući novu kuhinju. Voda je curila na sve strane, pa i kroz strujne instalacije. Sve to Gordana Škulić snimala je i fotografirala jer, kaže, ponekad ni sama ne vjeruje u to što se događa.
– Zgrada je stara, nitko ne bježi od toga, i kad su počeli radovi znali smo da će se osjetiti, ali ovo nitko nije mogao očekivati. Dok je u stanu koji se sada rekonstruira živjela druga vlasnica, krov zgrade je također bio u jako lošem stanju i ona je imala problema s poplavom, ali ona je vodila brigu o tome i nitko od nas ispod nije imao takvih problema, kaže Gordana.


Nalaz vještaka
Nakon katastrofalne rujanske poplave Škulići su se obratili odvjetniku te je pred Općinskim sudom u Zadru, očevidom na licu mjesta uz sudjelovanje mjerodavnih vještaka, održano u izvanparničnom postupku ročište radi osiguranja dokaza.
U ocjeni uzročno-posljedične veze između radova na rekonstrukciji i štete Dražen Knežević, stalni sudski vještak za graditeljstvo i procjene nekretnina utvrdio je kako su štete u unutrašnjosti stana obitelji Škulić, u neposrednom dodiru s prostorom gornje etaže koja je u fazi rekonstrukcije "djelomičan proizvod okolnosti, obzirom na stanje postojećeg objekta u cjelini (neodržavanje), donekle rizika i nepažljivog rukovanja pri izvođenju građevinskih zahvata."
– Voda koja je uslijed oborina i ostalih atmosferskih utjecaja i procurivanjem prodrla u suhi/suši prostor objekta te pritom svojim djelovanjem oštetila stropnu površinu i zidno naličje evidentno je posljedica nebrige izvoditelja radova i investitora. U ovom slučaju bitno je naglasiti cjelovitost neizvedenih krovopokrivačkih radova, zamjene/zaštite prozorskih otvora, tj. radnji, koji omeđuju unutarnji prostor, stoji u nalazu vještaka.
– U kontekstu svega, tehnički nedovoljno ispravne radnje, i manji nedostaci izvođača radova na ugradnji novog sustava krova, nečistih i nedovoljno usklađenih detalja limarskih radova i novog pokrova, a za pretpostaviti je i uzeti u obzir i postojeće djelomično zatečeno stanje i ostalih dijelova zgrade uzrok su pojave štetnih pojava u unutrašnjosti stana predlagateljice, zaključio je vještak u svom nalazu. Utvrđeno je da je zbog radova djelomično oštećena i vanjska fasada zgrade te je naloženo investitoru da štetu što prije otkloni.




Limena konstrukcija nestala u danu
Situacija se smirila nakon vještačenja, a Žuvić je tada, prema tvrdnjama stanara, počeo za vrijeme kiše postavljati kante i slično, međutim prošlog vikenda stanare je zabrinula limena konstrukcija u dijelu krova zgrade koja je nalikovala podlozi za terasu koja je, nakon posjeta policije i komunalnih redara, sutradan uklonjena, a ponovno je vraćen krov.
– S obzirom da je krov oslabio i da je ispilana njegova nosiva konstrukcija radi izrade terase, da bi se potom istog dana do večernjih sati sve vratilo natrag, bojimo se koliko je sve to skupa sigurno i stabilno, kaže Gordana Škulić.
Zbog ovog slučaja stanari zgrade pozvali su i građevinsku inspekciju, a iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja odgovorili su nam kako je prijavu za navedenu lokaciju građevinska inspekcija zaprimila 16. siječnja 2018. godine te je lokacija je stavljena u plan i program rada inspekcije.


Po poplavi shvatili da radovi na krovu nisu dovršeni
Vlasnik poslovnog prostora u istoj zgradi (podaci poznati redakciji) također je pretrpio štetu, a za koju smatra da je nastala uslijed ovih radova na krovu. Naime, od kad su radovi počeli cijelo je dvorište, kaže, bilo zatrpano te je na zidu bila skela. Pred ljetnu zabranu radova radnici su odjednom ubrzali i nakon toga sve pokupili pa je on bio uvjeren da su radovi dovršeni, a da nisu shvatio je tek kad je pala prva kiša koja im je poplavila prostorije.


Žuvić: Svu nastalu štetu Škulićima smo podmirili
Vlasnik stana Romeo Žuvić kaže kako je derutni krov i zajedničke prostorije zgrade sam sanirao svojim novcem, na dobrobit svih stanara, kao i da je svu štetu koja je nastala u stanu Škulićevih platio što on, što izvođači radova.
– Sve što je rađeno na krovu i u zajedničkim prostorijama vraćeno je u prvotno stanje uz nadzor konzervatora, kaže Žuvić. Na optužbe da je dio krova želio prenamijeniti u terasu, on kaže kako je lim koji je postavljen bio tamo samo kako bi se spriječila šteta od kiše te kako nikakvu terasu nije namjeravao raditi. Također, rekao je kako su grubi radovi gotovi te da je i njemu više dosta cijele ove priče.
– Za sve do sada izvedene radove, kao i za radove koji se tek imaju izvoditi kako bi se stan koji je kupljen u gotovo raspadajućem stanju i stanju svakako nepodobnom za život, moja stranka posjeduje odgovarajuće, zakonom propisane projekte i dozvole, kao i odobrenje te dozvolu konzervatora, rekla je Žuvićeva odvjetnica Rea Atelj dodajući kako je Žuvić odradio cjelokupnu renovaciju i izmjenu krova zgrade kupama kanalicama i to o vlastitom trošku, radi čega bi, da nije izveo te radove, prilikom prošlogodišnje obilne kiše radi koje je na području grada Zadra bila proglašena elementarna nepogoda, ovaj stan poplivao u cijelosti, posljedično čemu bi svakako šteta za sustanare zgrade bila puno veća, zaključila je Atelj. Što se tiče nalaza vještaka u kojem stoji kako je dio štete nastao nedovršenim radovima na krovu, Atelj je naglasila kako krov nije dovršen samo zato jer je Gordana Škulić to sprečavala te nije dala radnicima da rade, te ukoliko smatra da za to ima osnove može pokrenuti parnični postupak i ustati tužbom pred nadležnim sudom protiv njene stranke.


Intervenirali komunalni redari i policija
Da su intervenirali na ovoj adresi zbog građevinskih radova potvrdili su nam i iz Odsjeka komunalnog redarstva Grada Zadra, ali i PU zadarske.
Komunalni redari izišli su na teren, sastavili zapisnik i fotografirali zatečeno stanje, ali iz ovog Odsjeka napominju kako građevinski radovi koji su se izvodili na zgradi, uključujući i skelu postavljenu u dvorištu, nisu u nadležnosti komunalnog redarstva već građevinske inspekcije.
Glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan također je potvrdio kako je tijekom proteklog tjedna I. policijska postaja Zadar zaprimila više dojava o curenju vode od kiše, kao posljedice radova na toj adresu, na koje su izlazili.
– Rad po dojavama se nastavlja kako bi se utvrdile činjenice i eventualna osnova postojanja prekršaja iz nadležnosti policije, zaključio je Žodan.