Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Gase se seniori Voštarnice

Autor: Andrija Dešpoja

24.03.2010. 23:00
Gase se seniori Voštarnice

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Sve snage će se upregnuti u školu košarke i rad s mlađim kategorijama – kaže Tomislav Klarica, predsjednik Voštarnice


Zadarski A-2 ligaš Voštarnica završio je svoju sezonu tjedan dana prije ostalih konkurenata, jer je u posljednjem 22. kolu slobodan, no dioba drugog mjesta sa Solinom ponovno je pokazala da su “zeleni” imali dobar sastav koji je i ove sezone bio u samom vrhu natjecanja. Ipak, završetak sezone iznio je na površinu neke probleme koji ovaj klub, a i mnoge ostale u A-2 ligi muči već neko drugo vrijeme. Neatraktivnost lige u kojoj tek prvak ostvaruje pravo na iznimno teške kvalifikacije s još četiri prvaka regionalnih A-2 liga i s pretposljednjim A-1 ligašem najveća su nagrada u šest mjeseci igranja ove relativno skupe lige. Takvi slični problemi najveći su problem i Voštarnici koja je posljednjih sezona stalni stanovnik samog vrha lige. No po riječima njihova predsjednika Tomislava Klarice, vrlo je moguće da se na ljeto ne budu uopće započinjale pripreme seniora. Puno isplativije je ipak sve ugasiti i okrenuti se mlađim uzrastima s kojima se u ovom klubu marljivo radi.
– Završetkom sezone na drugom mjestu gdje smo završili i lani možemo biti zadovoljni, no ostale stvari koje se tiču samog natjecanja i općenito samog smisla svega ovog dovelo je do skoro definitivnog rješenja, a to je da će se vrlo vjerojatno ugasiti seniorski pogon Voštarnice, a sve snage će se upregnuti u školu košarke i rad s mlađim kategorijama – ističe Klarica koji je potom i pojasnio koji su razlozi ovako drastičnoj odluci.
– Razlozi su općepoznati – nema smisla igrati ligu koja je zapravo zatvoreni krug. Tek prvak dobije kakvu-takvu priliku za ulazak u viši rang, a svi ostali već nakon polovice prvenstva izgube motivaciju za dalje. Uz to sve je prilagođeno trošenju novaca koji pune džepove sudaca, jer su kotizacije visoke, prisiljavaju nas da imamo jednog juniora u momčadi, što se pokazalo apsolutno besmisleno, non-stop se putuje što iziskuje velika sredstva, a osim saveza i sudačke organizacije nitko drugi ne profitira.
Klarica očito više nema više motiva za još jedan pokušaj i sljedeće sezone. Pokušaj, koji bio vjerojatno sličio borbi s vjetrenjačama.
– Voštarnica je vrlo stabilan klub kojem su svi računi uredno podmireni, posluje bez ijedne lipe duga, a sve to na račun velikog odricanja iz mog džepa. No taj novac je besmisleno i sljedeće sezone trošiti na ovakvu ligu. Bolje je da se pokuša uložiti u našu djecu kojih ima ukupno 136 pod paskom kluba. Sve drugo nema tolikog smisla i ova odluka o gašenju seniora živjela je već duže vrijeme u meni, a završetkom ove sezone sve sam bliže i definiranju svega.


 RAJKO VIDAKOVIĆ PRVI OTIŠAO




Završetak sezone za Voštarnicu je značio i oproštaj s njihovim dugogodišnjim trenerom Rajkom Vidakovićem koji je odlučio napustiti klub koji je uspješno vodio dugih pet sezona. Razlog odlaska je “zasićenje i okretanje novim izazovima” mladog i perspektivnog trenera.
– Nakon pet sezona na klupi Voštarnice došlo je vrijeme za druge izazove koji još nisu definirani, no sigurno je da više neću biti trener Voštarnice. Razlaz je sporazuman, bez ikakvih razmirica, i svi su imali razumijevanja u klubu za moje motive koji su još više splasnuli sudjelujući u besmislenosti A-2 lige. Smatram da smo posljednjih sezona ostvarili maksimum, osvajajući dvije sezone zaredom drugo mjesto, a za korak više trebalo je ipak imati mnogo veća sredstva – kaže Vidaković koji nije precizirao što će biti s nastavkom njegove karijere.
– Moja sljedeća stanica nije još definirana, no sigurno ću nastaviti raditi s mlađim uzrastima i s košarkašicama Zadra. Zahvalio bih svima u Voštarnici, od predsjednika Klarice do igrača koji su mi bili velika podrška sve ove godine. Voštarnica je značila mnogo u mojoj dosadašnjoj karijeri.


VOŠTARNICA U A-2 LIGI


SEZONA
PLASMAN


2009./10.
2.


2008./09.
2.


 2007./08.
8.


 2006./07.
8.


 2005./06.
6.