Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Višak sredstava Trajektnoj luci Preko

Autor: Ivana Burica

24.03.2010. 23:00
Višak sredstava Trajektnoj luci Preko

Foto: Adam VIDAS



Županijska lučka uprava Zadar u protekloj je godini uprihodila 20,8 milijuna kuna što je 98,1 posto planiranog iznosa, a rashodi su iznosili 20,6 milijuna, odnosno 97,2 posto planiranih. Ustanova je tako ostvarila višak prihoda od 187.393 kune, koje će prema odluci ravnatelja Slavića biti namijenjene za dogradnju Trajektne luke Preko


Jerolim Uroda, pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, ponovno je bio pročelnik s najviše točaka dnevnog reda na Kolegiju župana.
Na onom jučer održanom od ukupno 15 iz Urodinog je odjela županu na usvajanje ili razmatranje pripremljeno čak 12 točaka.
Nakon što su na predzadnjem kolegiju izvješće o radu i financijskom poslovanju u 2009. godini podnijele gotovo sve ustanove kojima je županija osnivač, na samom početku jučerašnjeg kolegija je to učinila i Županijska lučka uprava Zadar, odnosno njen ravnatelj Marinko Slavić.
Slavić je izvijestio da je ŽLU Zadar u protekloj godini ostvarila 20,8 milijuna kuna ili 98,1 posto planiranih prihoda te 20,6 milijuna, odnosno 97,2 posto planiranih rashoda.
Ustanova je tako ostvarila višak prihoda od 187.393 kune, koje će prema odluci ravnatelja Slavića biti namijenjene za dogradnju trajektne luke Preko u 2010. godini.
Kapitalni izdaci 17,9 milijuna
– Kapitalni izdaci su u 2009. godini planirani u iznosu od 17,9 milijuna kuna i to za dogradnju trajektne luke Preko 11,3 milijuna kuna, dogradnju trajektne luke Rivanj 3,1 milijun kuna, kao i za sanaciju luke Poljana 3,5 milijuna kuna. Svi projekti realizirani su u okviru planiranih sredstava, informirao je Marinko Slavić.
Na kolegiju se moglo čuti i da dogradnja druge faze trajektne luke Preko ide prema planu te da će biti završena u prvoj polovini 2010. godine.
Ostalih 11 točaka iz Urodinog resora odnosilo se na prijedloge o javnom prikupljanju ponuda za koncesije ili pak o dodjeli koncesija na pomorskom dobru. Podsjetimo, naime, da sve odluke vezane uz dodjelu ili prestanak koncesija donosi Županijska skupština.
Župan Stipe Zrilić je tako na svojem 14. kolegiju dao zeleno svjetlo na četiri prijedloga o javnom prikupljanju ponuda za dodjelu koncesija u svrhu uzgoja školjki te na dva prijedloga za dodjelu koncesija za uzgoj školjki. Riječ je o tri lokacije na području Selina te po jednoj na području Tribnja, Povljane i Novigrada.
Nadalje, trgovačko društvo Contra d.o.o., Zadar podnijelo je inicijativu za pokretanje postupka davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu obavljanja ugostiteljske djelatnosti, na dijelu k.č.zem. 4791/4 K.O. Zadar, površine 172 metara četvornih. Riječ je o obnovi koncesije za poznati zadarski bar Maraschino.
UO za turizam i pomorstvo predlaže da početni stalni iznos koncesijske naknade godišnje iznosi 300 kuna po metru četvornom, a promjenjivi dio 3 posto od godišnjeg prihoda.
Ako prijedlog usvoji i Županijska skupština, javno prikupljanje ponuda bit će objavljeno u Narodnim novinama, a Contra d.o.o. ili neki drugi podnositelj zahtjeva, dobit će koncesiju na pomorskom dobru za obavljanje ugostiteljske djelatnosti na razdoblje od pet godina.
Koncesije za plaže Borik i Pinija
Župan je u nastavku pozitivno mišljenje dao i na prijedlog o pokretanju postupka javnog prikupljanja ponuda za dodjelu koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja posebne plaže Borik, s mogućnošću ograđivanja i naplate ulaska te za dodjelu koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja posebne plaže Pinija bez mogućnosti ograđivanja i naplate ulaska.
Iako je tek nedavno Županijska skupština donijela odluku da se dodjela koncesija za gospodarsko korištenje plaža na području grada prenosi na Grad Zadar, ova se odluka ne odnosi i na hotelske plaže na području grada. Njihovo je koncesioniranje ostalo u nadležnosti Zadarske županije.
Koncesija na plaži Borik davat će se na rok od deset godina, početni iznos koncesijske naknade utvrđen je na 5 kuna po metru četvornom te na 2 posto od prihoda ostvarenog na predmetnom pomorskom dobru kao i 1 posto od cijene ulaznica.
Koncesija za plažu Pinija također će se davati na rok od 10 godina, stalni dio godišnje koncesijske naknade iznosit će 1 kunu po metru četvornom, a promjenjivi dio 2 posto od ukupnog prihoda ostvarenog obavljanjem djelatnosti na plaži.
Župan je u nastavku kolegija donio odluke o sufinanciranju projektne dokumentacije infrastrukturnih objekata na području općina Novigrad i Lišane Ostrovičke. Općini Novigrad je odobreno 35.000 kuna, a Općini Lišane Ostrovičke 30.000 kuna.
Župan je također donio odluku da se pozitivno odgovori zahtjevu Zadružnog saveza Dalmacije te se s proračunske pozicije 464 – Sufinanciranje sajmova i izložbi, odobri 20.000 kuna za sufinanciranje 12. međunarodne manifestacije maslinara i uljara – Noćnjak 2010., koja će se održati u Biogradu na Moru od 26. do 28. ožujka.