Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ćustiću će se suditi za lakši oblik djela

24.03.2011. 23:00
Ćustiću će se suditi za lakši oblik djela


– S obzirom na prijedlog kaznene sankcije ovo je zapravo teža optužba nego što je bila prema optužnici – rekao je Ćustićev branitelj Marko Marinović


Zastupnik tužiteljstva Dragan Bogatić korigirao je zakonski opis i pravnu kvalifikaciju kaznenog djela optužnog akta kojim se bivšem vlasniku “Mustanga” Siniši Ćustiću (44), već gotovo godinu dana sudi zbog prijetnji direktoru OPT banke nakon što je upao u financijske probleme zbog kojih mu je ta banka stavila na “bubanj” tri nekretnine.
Ćustića se tako sada tereti za osnovni – lakši oblik kaznenog djela iznude u pokušaju, odnosno da je započeo, ali nije dovršio kazneno djelo s ciljem da sebi osigura imovinsku korist. Bogatić je korigirao i prijedlog pravne sankcije predloživši sudu Ćustića kazniti s godinom i tri mjeseca zatvora, nakon čega je njegov branitelj Marko Marinović zatražio odgodu kazavši kako ovakav stav tužiteljstva bitno mijenja koncepciju obrane.
– S obzirom na prijedlog kaznene sankcije ovo je zapravo teža optužba nego što je bila prema optužnici – rekao je Marinović, a njegov je prijedlog prihvatila sutkinja Ana Zrilić te je odgodila raspravu za početak svibnja kada bi optuženi Ćustić trebao iznijeti svoju obranu.
Optužnicom ga se, podsjećamo, tereti da je u noći, 23. srpnja prošle godine s pištoljem u ruci došao u Posedarje pred obiteljsku kuću direktora sektora poslovnog bankarstva OTP banke Rajka Zurka, te da je uz prijetnju smrću od njega zatražio da mu omogući još jedan kredit, otpiše kamate za postojeće kredite u iznosu od oko 6,5 milijuna kuna, odnosno da mu ishodi reprogramiranje kredita dok ne iznađe način za rješenje financijskog problema. Ćustić je za “pozamašnu” svotu banci jamčio s poslovnim prostorom u kojem se nekada nalazio butik Mustang, stanom površine od 72 metra četvorna i stanom svog punca. Nad svim nekretninama banka je još u veljači pokrenula ovršni postupak. Na jednom od ročišta za iznos od svega 420 tisuća kuna prodan je stan, iako je bio procijenjen na 850, a tržišna cijena, s obzirom na lokaciju u staroj jezgri grada, gotovo mu  je trostruko veća. Budući da je prodaja poslovnog prostora išla teže, banka je privremeno odustala od prodaje istog te  pokrenula prodaju drugog stana. Upravo to bio je “okidač” da se Ćustić uputi u banku, a potom i u Posedarje Zurku na vrata.