Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kad svira himna, ruku na srce

24.03.2011. 23:00
Kad svira himna, ruku na srce


Sinoć se u kinu  Callegro zadarskoj javnosti  predstavio Hrvatski rast –  HRAST. Kako je u uvodu  rekao potpredsjednik stranke  Arsen Pirc, riječ je istovremeno o udruzi, stranci i pokretu koji sigurno nije treći  put kako ga nazivaju domaći  politički analitičari. Po Pircu,  HRAST je “jedini put koji  okuplja istinske hrvatske domoljube koji ne žele predati  Hrvatsku lešinarima te koji  Hrvatskoj želi vratiti povijest,  ali i radna mjesta”.
Zadranima su se u Callegru  predstavili predstavnici  HRAST-a za 9. i 10. izbornu  jedinicu te članovi središnjeg  vijeća. Među njima je bio i  poznati hrvatski književnik,  nekadašnji HDZ-ov “barakaš” i ministar, a danas žestoki kritičar aktualne hrvatske političke scene Hrvoje  Hitrec. Hitrec je odmah primijetio da kod intoniranja  državne himne većina nazočnih nije držala ruku na  srcu. Vjerojatno, kaže Hitrec,  Zadrani to nisu učinili da im  se ne spotakne da su  HDZ-ovci, iako je držanje  ruke na srcu, po Hitrecu,  domoljubni čin.
– Zadar je od davnina najvažniji hrvatski grad koji je  odbio nestati iz povijesti isto  kao i njegov narod. Međutim,  u Zadru sam shvatio što  znače Kristove riječi “Žao mi  je naroda!”. Treba li u 2011.  žaliti narod koji je glasovao za  svoju noćnu moru. Međutim,  narodu su se otvorile oči i on  je vidio da je Hrvatska sada  rađena po mjeri svojih neprijatelja i da su narod izdali i  lijevi i desni, rekao je između  ostalog Hitrec.
Hitrec je ustvrdio da političke elite nemaju pameti,  ljubavi i volje voditi Hrvatsku,  već su je vratile u osamdesete  godine prošlog stoljeća, ka  opasnom dogovoru o zapadno-balkanskom udruživanju.  Da bi se to ispravilo, kaže  Hitrec, potrebna je rekonstitucija hrvatskog društva  kojeg mogu voditi samo  kršćani i moralni ljudi koje će  pratiti većina hrvatskog naroda.