Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Rektore sveučilišta birat će senat

24.03.2011. 23:00
Rektore sveučilišta birat će senat


Prema Prijedlogu  Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti,  koji bi trebao krajem mjeseca  ići u vladinu proceduru, rektore sveučilišta birat će senat.  Za većinu pitanja pronađen je  konsenzus, a cijeli posao bi  trebao biti gotov do kraja mjeseca – kazala je državna tajnica  Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Ivana Mrkonjić,  po završetku sjednice Rektorskog zbora održane jučer u  Zadru.
Peta sjednica rektora svih  hrvatskih sveučilišta održana  je neposredno prije proslave  Dana Sveučilišta u Zadru, a u  organizaciji Sveučilišta u Osijeku koje ove godine predsjeda sjednicom Rektorskog  zbora, na čelu s predsjednicom  zbora prof.dr.sc. Gordanom  Kralik. Kralik se osvrnula na  najvažniju točku dnevnog reda, a riječ je o primjedbama na  Prijedlog Pravilnika o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja. Sadašnji pravilnik star je  šest godina i smtra se kako je  zastario.
– Za svako znanstveno zvanje predloženi su standardi. U  tom novom prijedlogu  pooštreni su kriteriji, a na današnjoj sjednici kroz raspravu  je izneseno dosta primjedbi.  Rektorski zbor se nije usuglasio, Prijedlog nije prihvaćen u potpunosti, treba ići  na doradu te će primjedbe biti  upućene Nacionalnom vijeću  za znanost, kazala je dr.sc.  Gordana Kralik. Istaknula je  kako se novi Prijedlog referira  na stari Zakon o visokom  obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, jer se novi zakon ne  može anticipirati. Sam Pravilnik bi se, pak, trebao donijeti  nakon usvajanja Zakona.
Prof.dr.sc. Jasmina Havranek, ravnateljica Agencije za  znanost i visoko obrazovanje,  izvijestila je o tematskom vrednovanju vezano uz način osnivanja i uvjete izvođenja studijskih programa osnovanih  sukladno Zakonu o osiguravanju kvalitete u znanosti i  visokom obrazovanju. Kralik  je izvijestila kako se kroz ovaj  tjedan vrednuju svi ekonomski  fakulteti u zemlji.