Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Sveučilišni projekt za lokalnu i regionalnu zajednicu

24.03.2011. 23:00
Sveučilišni projekt za  lokalnu i regionalnu zajednicu


S vlasnicima, potomcima obitelji Desnica, dogovoren je i potpisan sporazum o tridesetogodišnjem korištenju 700 četvornih metara korisnog prostora u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom


U Svečanoj dvorani  Sveučilišta u Zadru, a u sklopu obilježavanja Dana Sveučilišta, jučer je  održano javno predstavljanje projekta  “Međunarodni sveučilišni centar u  Kuli Stojana Jankovića u Islamu  Grčkom” te pripadajućeg istraživačkog programa. U predstavljanju su sudjelovali predstavnici zadarskog i zagrebačkog sveučilišta, kao  i obitelji Desnica u čijem se vlasništvu  Kula nalazi.
– Riječ je o zadarsko-zagrebačkoj  sveučilišnoj inicijativi međunarodnog  sveučilišnog centra koji bi trebao biti  otvoren u Kuli Stojana Jankovića u  Islamu Grčkom, objektu potomaka  pisca Vladana Desnice. Kako je to  zaštićeno kulturno dobro, koje je u  Domovinskom ratu prilično stradalo i  koje je u međuvremenu Ministarstvo  kulture najvećim dijelom obnovilo,  otvorio se problem korištenja tog velikog prostora. Riječ je o pet tisuća  četvornih metara, od čega je dvije i pol  tisuće korisne površine. Mi smo se s  njima dogovorili, potpisavši sporazum  na Sveučilištu u Zagrebu, o tridesetogodišnjem korištenju sedam stotina metara cijele jedne fronte, kazao  je prof.dr.sc. Drago Roksandić, redoviti profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
– Riječ je o projektu međunarodnog  sveučilišnog centra, s planovima koji  idu do Japana, a glavni europski  partneri su nam u Italiji, Francuskoj,  Belgiji i Austriji. Ambicija je stvoriti  nešto što će biti između nastave na  oba sveučilišta, istraživačkih centara,  a nadasve u vezama revitalizacijskim,  kulturnim, kao i u projektima  održivog razvoja, rekao je prof.dr.sc.  Roksandić istaknuvši razliku ovog  projekta od postojećih međunarodnih  sveučilišnih centara u Dubrovniku ili  Motovunu.
– Ovaj projekt je orijentiran na  lokalnu i regionalnu zajednicu, a to  znači da čitav niz umrežavanja dolazi  u obzir. Zadarsko sveučilište je već to  počelo raditi tim što se 20 hektara  zemlje zasadilo sa sortnim vinogradima, a to je neposredno ispod Kule.
Planirat će se i drugi projekti, prvenstveno usmjereni na društvene i  humanističke znanosti, kao što su  Desničini susreti koji se u Kuli Stojana  Jankovića održavaju već šest godina.  Cilj je, međutim, ustanoviti nekoliko  drugih mrežnih i dugoročno projiciranih poslova u raznim domenama.  Sredstva za budući razvoj ovog Centra  tražit će se od Europske unije jer,  kako naglašava prof. Roksandić, riječ  je o kapitalnim investicijama koje iz  proračunskih izvora nije realno očekivati.
Okupljene u Svečanoj dvorani pozdravio je prorektor, prof.dr.sc. Vladimir Skračić, istaknuvši kako je prostor Kule Stojana Jankovića dobra  osnova za civiliziranu i mudru suradnju.
– Smatramo da se Sveučilište ne  ograničava na kuću, na ovaj prostor,  ovdje, nego ono mora integrirati cijeli  prostor: i duhovni i povijesni i stvarni  fizički prostor, jer mi smatramo i u  okviru projekta Arhipelogos, da je  najveći kapital kojim raspolaže zadarsko Sveučilište i da ga mora znati  artikulirati. Naravno da prostor po  svojoj definiciji nije ni znanstven ni  obrazovan, ali ako se dobro postave  programi, on to može biti, kazao je  prorektor Skračić.
Ovim predstavljanjem počelo je  obilježavanje Dana Sveučilišta u Zadru Dies academicus 2011., koje se  nastavlja danas svetom misom u kapeli sv. Dimitrija te svečanom sjednicom na kojoj će se dodijeliti počasni doktorat, nagrade studentima i  zaslužnim djelatnicima.