Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Uf, koliko pogrešaka!

24.03.2012. 23:00
Uf, koliko pogrešaka!


Bila je to utakmica za zaborav što se Zadra tiče. Drugi put ove sezone Split je na Gripama bio bolji i prilično uvjerljivo došao do pobjede. Ne toliko rezultatski, jer završilo je samo šest razlike, koliko igrački jer je Zadru dopustio jako malo prilika da se uopće približi i zaprijeti. Nešto o tome će reći i podatak da su Zadrani samo pet sekundi imali neriješen rezultat (0-0), nakon čega je sve išlo na mlin Splićana. Igrali su bolje u oba smjera, a gosti su srljali iz greške u grešku. Na neke ih je natjerao protivnik, no neke su bile doista početničke i za ovako važnu utakmicu jednostavno nedopustive. U jednom trenutku, kada su Zadrani početkom posljednje četvrtine došli na samo minus tri, činilo se da bi mogli čak i preokrenuti, ali domaći nisu popuštali do kraja. Predvodio ih je jedini razigravač Srđan Subotić, koji je za 29 minuta ubacio više poena (19) od četvorice suparnika: Reeda, Delaša, Zadnika i Vragovića (ukupno 17), te je udijelio devet asistencija, dok je cijela zadarska momčad imala samo jednu više. Veliku pomoć imao je u Sobinu, Mimici i Dijanu, a važnu ulogu odigrali su i mladi Babić i Najev, dok je nominalno najbolji igrač Splita Nikola Vujčić ostao na četiri poena, te po šest skokova i asistencija. Što se Zadra tiče, nije vrijedno analizirati pojedinačni učinak igrača, jer su kao momčad odigrali tako loše da na kraju mogu biti i zadovoljni s pristojnim porazom. Sva je sreća pa su navijači već navikli na takva neobjašnjivo loša zadarska izdanja na gostovanjima i znaju da to ne mora značiti da će u takvom ritmu nastaviti na sljedećim utakmicama. Ipak, dva boda su izgubljena i to od izravnog konkurenta, a raspored se zahuktava. Jer nakon sutrašnjeg domaćeg dvoboja s Brođanima, Zadrani odlaze u goste Cedeviti pa dočekuju Cibonu i Zagreb. A protiv njih će morati pokazati sasvim drugačije lice nego prošle subote na Gripama.
Loše od početka
Prvo poluvrijeme kako je počelo, tako je i završilo. U prvoj akciji Mimica je lagano položio za 2:0, svega pet sekundi nakon podbacivanja, a u posljednjoj je Dijan uspio poentirati u samo 35 stotinki, koliko je ostalo na semaforu za posljednji splitski napad. Subotić je izveo loptu iz auta i asistirao na “alley-oop” polaganje Zadraninu u žutom dresu pa se na veliki odmor otišlo pri rezultatu 42:32. Objektivno, Zadar je, s obzirom na ono što je prikazao u prvih dvadeset minuta igre, s takvim zaostatkom mogao biti i zadovoljan. Unatoč najavama da je za pobjedu ključan maksimalan angažman od prve minute, naročito u obrani, gosti su krenuli posve suprotno. U prvih deset minuta primili su čak 27 poena. Mimica je pogodio dvije trice, a Subotić dva koš-faula, te još dva bacanja, pri čemu je iznudio tri prekršaja Reeda. Američki razigravač je do tada odigrao dobru dionicu, nekoliko je puta asistirao i pogodio tricu, nakon koje su “plavi” još bili u egalu, 10:9. Onda je, međutim, morao na klupu, kako ne bi prerano napravio četvrti prekršaj. Triput je ispod koša poentirao Sobin, jednom Dijan, a Subotić je pogodio tricu za velikih +13 domaćih, 27:14. Od Zadrovih 18 poena u prvoj četvrtini, 11 je postigao kapetan Ivanov. Osim Reedove trice, u strijelce se upisao još samo Vragović s četiri poena u završnici za 27:18. Delaš, koji je zamijenio Amerikanca, te Vrbanc i Batur, koji su krenuli u petorci, nisu svojima donijeli nikakvu korist u napadu. O obrani je suvišno trošiti riječi kada se u deset minuta primi toliko koševa.
Dominacija “žutih”
Do najveće prednosti Splićane je odveo Babić dvjema tricama na otvaranju druge četvrtine za 33:18. Kaštropil i Vrbanc su, svatko s po četiri poena (33:26), samo prividno trgnuli svoje iz letargije. Odmah nakon time-outa domaćih, Grgurević je pogodio tricu, a Ivanov promašio dva bacanja. Sobin je zabio uz prekršaj, a nakon promašenog slobodnog bacanja, loptu je uhvatio Vujčić i položio za 40:26. Aleš Pipan je pokušavao raznoraznim izmjenama nešto preokrenuti, ali Split je diktirao ritam. Umjesto Kaštropila, koji je promašio dva zicera pod košem, ušao je Radić, a umjesto Delaša Zadnik. Upravo su njih dvojica vratili Zadar na jednoznamenkasti zaostatak, 40:32, prije već opisanog Dijanovog koša sa sirenom za kraj prvog poluvremena. Sažeto, Split je potpuno dominirao i zasluženo u svlačionicu ponio lijepu prednost. U nastavku se očekivao čvršći, agresivniji Zadar, koji će pokušati nametnuti svoj ritam, no on se vidio samo na trenutke. Na koš Krapića, odgovorio je Najev s dva za 46:34. Onda su gosti (Ivanov, Vrbanc, Delaš) ipak prepolovili zaostatak (46:40), no to je najbliže što su uspjeli doći do kraja treće četvrtine. Babić je novom tricom povisio na +9, a malo kasnije je Dijan s dva uzastopna koša vratio svojima dvocifrenu prednost, 55:44. Kako Zadrani izvana nisu mogli pogoditi apsolutno ništa, pokušali su se više osloniti na centre. Tako su Krapić, Ivanov i Kaštropil uspjeli vezati nekoliko poena pa je, uoči posljednjih deset minuta igre, na semaforu ipak svijetlilo, za goste koliko-toliko prihvatljivih i dostižnih sedam razlike, 57:50.
Nada kratkog vijeka
I onda se nakratko zahuktalo. Znalo se da Zadar, iako je do tada igrao mnogo lošije, ima više snage i energije od protivnika, a upravo je zahvaljujući tome riješio dosta utakmica ove sezone. Krapić je, nakon nekoliko promašenih polaganja zadarskih centara, napokon zakucao, Sobin je promašio dva penala, a Reed položio pa su se tako “plavi”, nakon dugo vremena, našli na samo jednom napadu zaostatka, 57:54. Ista je razlika bila i nakon koševa Sobina i Krapića (59:56), no onda je Subotić s četiri vezana poena opet odveo Split na +7, 63:56. Paralelno s tim, Zadrani su se ponovno počeli gubiti u napadu, bez suvislih rješenja i pravih akcija. Reed je pogodio jedan, ali i promašio nekoliko vanjskih šuteva, dok su na drugoj strani poentirali Dijan nakon napadačkog skoka i Sobin. Kapetan “žutih” je dvaput zabio za +9 (67:58 i 69:60), a točku na “i” stavio je Vujčić s linije slobodnih bacanja za 71:60. Vrbanc je, doduše, do kraja pogodio tri trice, ali one su koristile samo da Zadar izbjegne uvjerljiviji poraz. Kada je bilo potrebno, ni on ni njegovi suigrači nisu bili pravi, te su potpuno zasluženo izgubili. Hoće li koš Ivanova sa sirenom za konačnih minus šest koristiti u eventualnom krugu na kraju Lige za prvaka, tek treba vidjeti, no Zadrani nikako ne mogu biti zadovoljni s onim što su prikazali na Gripama.


Kuso stigao, debitira sutra


Abdullahi Kuso napokon je stigao u Zadar, priključio se treninzima s ostatkom momčadi i bit će na raspolaganju treneru Pipanu za sutrašnji (19 sati) dvoboj protiv Svjetlosti na Višnjiku. U klubu se nadaju da će nigerijski centar donijeti kvalitetu više ispod oba koša, a tko će njegovim dolaskom s klupe preseliti na tribinu, Pipan će odlučiti pred samu utakmicu.




Zagreb se povukao u Bedekovčini


Da će ovogodišnja Liga za prvaka biti jedna od najzanimljivijih do sada pokazalo je već drugo kolo. Osim borbenog dalmatinskog derbija, prava drama odvijala se u Bedekovčini, gdje je Zagreb tek nakon produžetka pobijedio Zabok. Imali su domaći u završnici +3, 99:96, ali je do kraja Krunoslav Simon postigao četiri bacanja, a Janković promašio tricu pa je pobjeda ipak otišla aktualnom prvaku. Filip Kraljević je zabio 38 poena, uz 12 skokova i impresivnu valorizaciju 52, dok je Domagoj Bašić postigao 28 poena (trice 6-9) za Zagorce. Mrave je izvukao kapetan Simon s 20 poena, 17 je pridodao Petar Babić, a 15 Damir Markota.


Liga za prvaka


Rezultati 2. kola: Split – Zadar 79:73, Zabok – Zagreb 99:100, Cibona – Jolly, Svjetlost Brod – Cedevita 70:95.


1. Cedevita
2
2
0
196:149
4


2. Zagreb
2
2
0
212:174
4


3. Cibona
1
1
0
89:69
2


4. Zadar
2
1
1
165:138
3


5. Split
2
1
1
158:174
3


6. Zabok
2
0
2
158:192
2


7. Svjetlost B.
2
0
2
139:184
2


8. Jolly
1
0
1
75:112
1


Raspored 3. kola: Zadar – Svjetlost Brod (27. ožujka), Zagreb – Split, Cedevita – Cibona, Jolly – Zabok.


Zadrani i Splićani jednoglasno: “Radiću odlazi”


Na Gripe je pristigao jedan autobus navijača Zadra, koji su, uz podršku svojim igračima i korektan pozdrav s prijateljima Splićanima, izvjesili i transparent “Radiću odlazi”, upućen predsjedniku Hrvatskog košarkaškog saveza. Skandirali su i “hrvatska košarka, mito i korupcija”, što je ostatak dvorane prihvatio i podržao. Dakako da to neće ništa bitno promijeniti, no malo po malo, nezadovoljstvo aktualnim stanjem u hrvatskoj košarci je sve veće, a nezadovoljnici su sve glasniji.


SPLIT – ZADAR 79:73


(27:18, 15:14, 15:18, 22:23)
SPLIT – Dvorana Gripe. Gledatelja: 2000. Suci: Herceg (Zabok), Jovović (Velika Gorica) i Ercegović (Zagreb).
SPLIT: Subotić 19 (8-9), Matić, Marinelli, Vujčić 4 (2-4), Babić 9, Markulin, Najev 6, Dijan 11 (1-2), Sobin 16 (2-6), Grgurević 3, Mimica 11, Vuković. Trener: Nikša Bavčević.
ZADAR: Zadnik 4, Ivanov 19 (5-8), Radić 4 (2-2), Kaštropil 6, Delaš 2 (2-2), Ramljak, Krapić 12, Reed 7, Batur, Vragović 4 (2-2), Vrbanc 15, Vrkić. Trener: Aleš Pipan.
Šut za dva: Split 21-35, 60 %; Zadar 25-42, 60 %.
Šut za tri: Split 8-18, 44 % (Babić 3, Mimica 3, Grgurević, Subotić); Zadar 4-18, 22 %(Vrbanc 3, Reed).
Slobodna bacanja: Split 13-21, 62 %; Zadar 11-14, 79 %.
Skokovi: Split 19 (11+8); Zadar 30 (18+12).
Osobne pogreške: Split 22; Zadar 24.