Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Blagdan u znaku maslinovih grančica

Autor: Ante Rogić

24.03.2013. 23:00
Blagdan u znaku maslinovih grančica

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Primjer spašenog razbojnika pokazuje kako je Isusu stalo do spasenja ljudi. Velika je radost u nebu zbog obraćena grešnika koji se kaje, istaknuo je nadbiskup Puljić


Proslavom blagdana Cvjetnice, nedjeljom  Muke Gospodnje Crkva ulazi u Veliki tjedan, kada se  slave najveća otajstva, muka, smrt i uskrsnuće Isusa  Krista. Mons Želimir Puljić,  zadarski nadbiskup, blagoslovio je jučer u crkvi Gospe  od Zdravlja, uz prisutnost  vjernika, maslinove  grančice, a potom je procesija krenula prema katedrali  sv. Stošije gdje je nadbiskup  predvodio koncelebriranu  misu za vrijeme koje se pjevala Muka našeg Gospodina.
U svojoj homiliji nadbiskup Puljić je podsjetio na  Isusovu smrt i križni put.  Kazao je kako je Golgota bila  prekrivena krvlju nevinog jaganjca, te napomenuo kako  se i priroda rastužila pred  pomahnitalom svjetinom.
– Nedjelja Cvjetnice podsjeća nas na tu dramu, posebno na Isusov ulazak u  Jeruzalem. Ovo je ulazak u  Veliki tjedan, tjedan muke.  Dok u isto vrijeme razmišljamo o drami, razmišljamo o  ljudima koji su pratili Isusa. I  mi smo danas išli u procesiji  od Gospe od Zdravlja do prvostolnice. Kroz ovaj tjedan  upoznat ćemo mnoge aktere  Isusove drame. Klanjajmo se  i družimo s Isusom.
Primjer spašenog razbojnika pokazuje kako je Isusu  stalo do spasenja ljudi. Velika je radost u nebu zbog  obraćena grešnika koji se kaje. Kajanje, oproštenje i ljubav prepoznatljivi je troplet  Isusove crkve, kazao je,  među ostalim nadbiskup Puljić u svojoj homiliji.
Vjernici su ušli u  Veliki  tjedan. Na Veliki četvrtak 28.  ožujka u 9 sati, misu posvete  ulja u katedrali sv. Stošije u  Zadru predvodi zadarski  nadbiskup Želimir Puljić,  kad će posvetiti sveta ulja za  slavljenje svetih sakramenata. U toj misi sudjeluju svi  svećenici koji djeluju u Nadbiskupiji i tom će prigodom  obnoviti svoja svećenička  obećanja. Na to su misno  slavlje osobito pozvani ovogodišnji krizmanici i katekumeni, vjeroučitelji u školi i  župnoj katehezi, članovi  župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća i najuži suradnici u župi.
Istog dana misu Večere  Gospodnje na spomen ustanovljenja svete euharistije  i svećeništva u katedrali sv.  Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Želimir  Puljić, kad će oprati noge  dvanaestorici predstavnika  gradskih župa. Nakon mise  Sveto otajstvo se prenosi u  ‘Božji grob’ u katedrali, gdje  puk ostaje u molitvi i klanjanju, uz pjevanje ‘Gospinog plača’ s predvođenjem  Katedralnog zbora sv.  Stošije.
Na Veliki petak, s početkom u 18 sati, Službu Muke  Gospodnje u katedrali sv.  Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Želimir  Puljić. Nakon obreda u katedrali slijedi procesija s  križem Širokom ulicom, Narodnim trgom, ul. Elizabete  Kotromanić, do crkve sv.  Šime. Za vrijeme procesije  pjevaju se prijekori ‘Puče  moj, što učini tebi’.
Svečano uskrsno bdjenje  u katedrali sv. Stošije u Zadru s blagoslovom novog  ognja slavit će se u 21 sat, a  na Uskrs, u nedjelju 31.  ožujka, svečano koncelebrirano slavlje u katedrali sv.  Stošije u Zadru slavit će se u  11 sati te će tom prilikom  nadbiskup podijeliti i papinski blagoslov s potpunim  oprostom.