Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dužnici traže spas u zastari?

Autor: Anamarija Bilan

24.03.2013. 23:00
Dužnici traže spas u zastari?

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Redovito šaljemo ovrhe te svaki slučaj pojedinačno razmatramo i nastojimo imati što manje zastara s tim da dok se ne završi kompletan postupak ne možemo znati je li što u zastari, rekla je Grozdana Perić, pročelnica gradskog Upravnog odjela za financije


Grad Zadar ima  ukupno 448 poslovniih prostora, od kojih većinu iznajmljuje. Jedan dio je prazan,  jedan dio je u sudskim sporovima pa se ne može iznajmiti, a dio je bez naknade  dan političkim strankama i  udrugama.
Od ukupno 448 poslovnih  prostora u zakupu je 263  prostora, a praznih je 35, od  kojih je 29 neuvjetno. Stranke koriste 11 prostora, a  udruge i društva imaju 125  prostora. U sudskom sporu  je 14 prostora.
Iako većina zakupnika  svoj dio duga prema Gradu  redovito plaća, jedan dio to  ne čini, pa je tako dug zakupnika koji najamninu nisu  platili na vrijeme na dan 31.  prosinca 2012. iznosio gotovo 1,4 milijuna kuna.
Osim najma za poslovne  prostore mnogi poslovni objekti, ali i brojni građani Gradu duguju i za neplaćenu  komunalnu naknadu. Tako  su na dan 31. prosinca 2012.  ukupna potraživanja za komunalnu naknadu iznosila  56,8 milijuna kuna. Od toga  su potraživanja za komunalnu naknadu za poslovne prostore iznosila 14,4 milijuna  kuna, za stanove gotovo šest  milijuna kuna, a za privatne  kuće 12,2 milijuna kuna.
 – Redovito šaljemo ovrhe  te svaki slučaj pojedinačno  razmatramo i nastojimo imati što manje zastara s tim da  dok se ne završi kompletan  postupak ne možemo znati  je li što u zastari, rekla je  Grozdana Perić, pročelnica  gradskog Upravnog odjela za  financije. Smatra da još uvijek ne postoje preduvjeti za  uvođenje poreza na nekretnine, koji bi u konačnici zamijenio komunalnu naknadu jer nije dovršen postupak  legalizacije, niti je potpuno  riješeno pitanje vlasništva  nad nekretninama.