Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Još da je i rastrošnih kupaca više

24.03.2016. 23:00
Još da je i rastrošnih kupaca više


– Danas u ponudi imamo brancine i orade, imamo velike, imamo manje. Prodaja je dobra, lipo je vrime i naši ljudi obavezno rade gradele, kazuje Sandra Miočić, dodajući kako se kupuju komadi od 35-45 dekagrama jer su to najljepše porcije, kazala je Miočić
Žamor i gužve posljednjih dana na velikoj zadarskoj tržnici na svoj način pokazuju da je vrijeme uskrsnog slavlja. Kupuje se riba, meso, sastojci za kolače, jaja u mjericama od 20, 30 komada… Trgovci bi trebali trljati ruke. No, eki su potražnjom i prodajom zadovoljni više, neki manje. n
Red za jaja
– Posljednjih dana kupuju se šljive, orasi, bajami, smokve, naranče, limuni. Sve što ide za kolače. Kada je Uskrs ranije, nikad ne izađe na dobro. Ni za restorane, ni za nas. Kada je Uskrs ‘nomalnih’ dana onda se to vezuje na druge praznike pa je kupaca više. Jer, onda su proljetni praznici i u Njemačkoj, stranih gostiju je više i onda se potrošnja razvuče. Sada to sve traje par dana i to je to, komentira prodavač Ivan Tadić.
I onda se uskrsni praznici protežu na četvrti mjesec koji je već prilično krcat i sve bude bolje, dodaje Tadić. No, otkako više nema trajekta na Poluotoku, osjeća pad prodaje, kaže.
– Grad se praktično sve više izolira, nema bodula i sve je fokusirano na sezonu. Ranije bi ljudi koji su išli na trajekte kupovali veću količinu. Danas ovi koji idu s manjim brodovima, kupuju manje, pojašnjava.
Na Tadićevom štandu orah se prodaje po 60 kuna, bajami 130 kuna po za kilogram, suhe šljive 30 kuna, a one “bez špice” 40 kuna…
Odmah do njega, jaja se prodaju “sve u šesnaest”. Cijene jaja inače se kreću nešto više od kune po komadu.
– Posljednjih dana prodaja je za 90 posto veća, ali to je očekivano, kazuje prodavačica u OPG Bukša Franči. Ispred njenog štanda red građana koji strpljivo čekaju.
– Ma, ovo vam neće završiti do podne. Osjeti se razlika. Svako dobro i Sretan Uskrs, poželjela je prodavačica i nastavila s poslom.
Brancini za gradele
– Danas u ponudi imamo brancine i orade, imamo velike, imamo manje. Prodaja je dobra, lipo je vrime i naši ljudi obavezno rade gradele, kazuje Sandra Miočić, dodajući kako se kupuju komadi od 35-45 dekagrama jer su to najljepše porcije. Miočić dodaje kako muškarci uvijek kupuju veće ribe, a žene nešto manje.
– Muški uvijek misle da će im biti malo, dobacuje uz smijeh. Veći brancini prodavali su se po 80 kuna za kilogram…
Kod mesara Pere Režana, prava gužva. Domaćice provjeravaju komade mesa, svaka pozorno gleda da kupi najbolje. Ide sve što je krupnije, kazuje Režan.
– Teletina, janjetina, odojak. Ide za peku, ali i dalje se pazi na cijene. I pivac prolazi, domaći je, dodaje Režan, na što mu jedna gospođa sumnjičavo dobacuje:
– Ma baš. Domaći pivac je jedino onaj koji je kod mene rastao!
Sve u svemu zadarska tržnica zadnjih dana živi punim životom. Kupuje se i prodaje, zadovoljno ili uz žalopojku… Kada se sve zbroji i oduzme, bez i jednog i drugog – to prava pijaca ne bi bila.