Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

LAG Laura traži 11 milijuna kuna

24.03.2016. 23:00
LAG Laura traži 11 milijuna kuna


Na redovnoj sjednici skupština Lokalne akcijske grupe – LAG “Laura” održanoj jučer u Gradskoj vijećnici grada Biograda na Moru sudionici su upoznati da će od siječnja iduće godine do 2020. moći iskoristiti 1,5 milijuna eura ili oko 11 milijuna kuna.
– U proteklih šest mjeseci djelatnici, volonteri i članovi LAG-a Laura su intenzivno radili na izradi Lokalne razvojne strategije 2014-2020, na osnovu koje će LAG Laura tražiti iznos od 11 milijuna kuna, a za koje će se raspisivati natječaji za gradove i općine, poslovni sektor i civilni sektor, odnosno sufinancirati projekte prema ciljevima i prioritetima: poljoprivreda, ruralni turizam, ruralna infrastruktura i drugo, obznanio je Ivan Čupić, voditelj LAG Laura.
– Maksimalni iznos koji će se odobravati je 100.000 eura. Vjerujemo da će se odobriti oko 40 projekta iako smo dosad imali oko 200 projekata koji uglavnom imaju manji problem, rekao je Čupić prije nego se odluka o raspolaganju 11 milijuna kuna jednoglasno usvojila.
Četvero zaposlenih
Naime, prepreke su za sve iste. Neriješeni imovinsko-pravni odnosi su prva kočnica za sve, a rješavanje traje godinama. Dobivanje dozvola i rješenja, izrada studija predugo traje i administracija je prespora. U javnoj administraciji uopće nije jasno tko je za što odgovoran.
– Kad je riječ o 11 milijuna kuna za LAG vjerujem da trenutačno osim nekoliko nemamo gotovih i po zakonu usklađenih projekata. Kako će resorno ministarstvo odluku o dodjeli sredstava donijeti u ranu jesen već od siječnja iduće godine moramo imati gotove projekte koji će se nominirati, naglasio je Čupić, voditelj LAG-a Laura koji trenutačno zapošljava ukupno četiri osobe, troje zaposlenih na puno radno vrijeme, a jednog na stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa.
S obzirom na vrlo limitirana sredstva za provedbu LRS-a s jedne strane i velike potrebe područja s druge strane, analizirajući sve projektne ideje područja i potrebe stanovnika kao najvažnija okosnica daljnjeg razvoja prepoznat je “Razvoj turizma kroz diversifikaciju ruralnih aktivnosti” uz očuvanje identiteta LAG-a- zaštitu, promicanje i razvoj prirodne, tradicijske, i kulturne baštine.
– U idućem razdoblju ćemo imati na raspolaganju preko 30 milijuna kuna, 11 milijuna kuna u LAG Laura i 20-ak milijuna u Lokalnoj akcijskoj grupi u ribarstvu Lostura, prvom LAGUR-u osnovanom u Hrvatskoj po uzoru na Europske LAGUR-e (FLAG-ove), najavio je Čupić.
Pritom je rekao kako najveću podršku i sredstva imaju od Grada Biograda na Moru koji ima 5.600 stanovnika i kao takav može iskoristite mrvice od EU novca koji su kroz LAG namijenjenih za ruralne aktivnosti naselja do 5.000 stanovnika.
Razvoj ruralnih sredina
– Treba znati da se priprema zakon po kojem LAG-ovi ne smiju biti j.d.o.o., odnosno da se ne smiju baviti gospodarskom aktivnosti što nam je i bila i jedna od posljednjih odluka, obznanio Čupić, te nastavio:
– Mi kao LAG ne bismo smjeli pisati projekte za svoje članove, već pisati strategije i nakon usvajanja raspisivati natječaj jer bismo kao j.d.o.o bi po tumačenju u suprotnom bili u sukobu interesa, objašnjavao je Čupić zadnju verziju novog zakona o LAG-ovima, nakon čega se jednoglasno izglasala odluka o ukidanju j.d.o.o. ako se predloženi zakon usvoji.
LAG povezuje zaleđe, obalu i otoke te sve relevantne društvene snage potrebne za jedan cjelovit pristup u poduzimanju mjera i aktivnosti oko razvoja ruralnih sredina, odnosno pojedine mikroregije.
– Lokalna zajednica može izravno povlačiti novac iz fondova i sama donositi odluke o tome na što će ga utrošiti. Cijeli proces mora biti u skladu s razvojnom strategijom koju je LAG Laura već usvojio, navodi Čupić.
Na sjednici kojom je predsjedao predsjednik Radoslav Bobanović nazočilo je 24 od 42 člana. Naime članovi LAG Laura su gradovi Biograda na Moru i Benkovca te općina Sukošan, Bibinje, Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Tkon, Pašman, Škabrnja, Polača, Galovac, Stankovci i Lišane Ostrovičke. Osim 13 jedinica lokalne samouprave, članovi LAG-a su i predstavnici civilnog i gospodarskog sektora, ukupno 42 člana.
Iskoristili 100 posto IPARD-a
– Zasad smo jedini LAG u Hrvatskoj koji je iskoristio 100 posto mogućih sredstava iz Programa IPARD (900.000 kuna), te su nam prije šest mjeseci odobrena dodatna sredstva od strane Agencije, za troškove ureda i izradu Lokalne razvojne strategije (370.000 kuna) na osnovu koje ćemo moći iskoristiti oko 11 milijuna kuna za naše područje do 2020. godine, dodaje Čupić.
Lokalna akcijska grupa LAG Laura je neprofitna Udruga osnovana prema Europskom modelu Leader – CLLD – spoj javnog, poslovnog i civilnog sektora (ukupno 42 člana), s ciljem razvoja ruralnog područja u skladu sa Lokalnom razvojnom strategijom.
– U proteklih šest godina od osnivanja djelovanja, s prosječno dva zaposlena djelatnika, smo ostvarili velike rezultate, naglasio je Bobanović.
Riječ je o 101 provedenog projekta ukupne vrijednosti 12,4 milijuna kuna sufinanciranih iz EU i Nacionalnih izvora, plus četiri projekta za koje su izdali pisma potpore ukupne vrijednosti 36 milijuna kuna.
– Nekoliko puta smo proglašeni od strane Ministarstva poljoprivrede, najaktivnijim LAG-om od ukupno 54 LAG-a u Hrvatskoj, te izabrani kao predstavnici svih LAG-ova Hrvatske u Europskoj mreži za ruralni razvoj ENRD, zaključio je Radoslav Bobanović.