Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Prijekori odjekivali Kalelargom

24.03.2016. 23:00
Prijekori odjekivali Kalelargom


Milostinja Velikog petka kod klanjanja Sv. Križu i kod Božjeg groba namjenjuje se za uzdržavanje Isusovog groba i svetih mjesta u Jeruzalemu
Službu Muke Gospodnje sinoć je u katedrali sv. Stošije predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.
Veliki petak dan je sjećanja na Isusovu smrt, a u svom nagovoru nadbiskup je podsjetio kako teolozi i povjesničari smatraju da je smrt Isusova na Kalvariji bila najbezumnije ljudsko djelo.
– Evo nas opet pred Isusovim križem. Upravo smo čuli potresno Ivanovo izvješće o žalosnom procesu u kojem se pred našim očima redaju predstavnici različitih zvanja i staleža: mogućnici, suci, svećenici, vođe stranaka, bogataši, intelektualci, dvorani, građani, vojska, narod, sluge, služavke, muškarci i žene, pojedinci i društvo. A glavni junak u tom procesu jest Isus Krist, Sin Božji, jedini spasitelj i otkupitelj svijeta. Opisana drama, koja doista uznemiruje ljudsko srce, započinje u vrtu. Evanđelist Ivan time nas podsjeća onog Edenskog vrta, izgubljenog raja gdje su naši praroditelji Adam i Eva sve proigrali. Isusova muka započinje također u vrtu u kojem ‘novi Adam’ sve popravlja, kazao je nadbiskup. Istaknuo je kako križ i trpljenje nije bila glavna namjera Isusovog dolaska na svijet. Njegova je namjera, kazao je, bila spasenje, uskrsnuće i život vječni.
– Stoga, glavni junak u tom žalosnom procesu jest Sin Božji, koji je po smrti i uskrsnuću spasio i otkupio svijet. Zbog toga je njegov križ na kojem je izvojevao pobjedu postao za nas blagoslov, lijek, snaga i utjeha. A naše sudjelovanje u dirljivim obredima Velikoga petka, kao i naš mimohod ulicama grada izraz je naše vjere, molitve, nade i počasti svetom drvu križa na kojem Isus umrije, istaknuo je nadbiskup Puljić.
Milostinja Velikog petka kod klanjanja Sv. Križu i kod Božjeg groba namjenjuje se za uzdržavanje Isusovog groba i svetih mjesta u Jeruzalemu.
Nakon obreda u Katedrali, nadbiskup, svećenici i puk središtem grada prošli su u procesiji s križem, od Katedrale do crkve sv. Šime, gdje je nadbiskup blagoslovio puk s križem. Za vrijeme procesije puk je pjevao prijekore “Puče moj, što učinih tebi”.