Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Dugovi, euri i arhivi dok smo živi…

24.03.2017. 23:00


„Grizu” svi politički lavovi i mladi i stari, sa svih strana političkog spektra, mada to ne bi bilo za očekivati u tolikoj mjeri za lokalne izbore. Neočekivanom se čini kampanja na nacionalnoj razini za „komunalne” izbore. Samo na prvi pogled, jer od ovih izbora zapravo svi puno očekuju.
Premijer Plenković koji uživa zavidan rejting, očekuje betoniranje svog autoriteta u HDZ-u i dokaz da nije slučajni, „instant” lider najveće hrvatske stranke nego onaj koji zna kako se pobjeđuje i drži stranačke struje pod kontrolom. SDP s druge strane, koji kao da se od odlaska Milanovića još uvijek traži, svjestan je što bi mu značilo još jedno bacanje na koljena. Posebno to ima na umu Bernardić kojega, za napadati ovakav HDZ, ima premalo u javnom političkom prostoru, a kada ga i ima, nema „vatre” koju, da se ne lažemo, traže birači bili izbori parlamentarni ili lokalni. Nije ni Plenković zmaj za govornicom, no on iza sebe ima dobivene izbore i premijersku funkciju. Zato je SDP-u i Bernardiću od presudne važnosti postići lokalni uspjeh. O Mostu, koji je s HDZ-om u Vladi, da se i ne priča. Družba Bože Petrova koja je na nacionalnu pozornicu i izašla iz lokalne priče ozbiljno je shvatila borbu za birače, naivno očekujući kako brak s HDZ-om ne mogu uzdrmati provincijska ogovaranja i podmetanja ili „očijukanja” s drugim političkim opcijama. Spremni su (po)mesti sve, pa i HDZ.
Ni HDZ-u najava te borbe zasad ne smeta jer su i oni živo zainteresirani pokazati tko je gazda u dvorištu. Previše im se političkih provalija otvara, a sve kako bi oni morali preko Mosta?! Jedna od njih je, nije valjda slučajno, pred lokalne izbore otvorena nacionalna priča o arhivu, odnosno Mostov prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o arhivskom gradivu i arhivima koji Vlada (zajedno s Mostovim ministrima) nije prihvatila jer je manjkav. U prilog političkoj kakofoniji ide činjenica kako unatoč tome Grmoja ne odustaje, a HDZ-ovac Bačić izjavljuje kako nema ništa protiv otvaranja arhiva iz vremena totalitarnih režima, pa time niti protiv prijedloga, no da će svejedno čekati Vladin zakon o spomenutoj problematici i obračun s prošlošću. SDP-ovac Bauk likuje i govori kako podupire prijedlog Mosta jer se ne boji otvaranja arhiva. Što da čovjek kaže, nego „arhivu otvori se”, „zemljo profundaj se”! Treba li očekivati beskrajna politička i svjetonazorska prepucavanja o arhivima i to na svim razinama od nacionalnih do lokalnih, od znanstvenika do običnih smrtnika? Arhivi dok smo živi?
Zbog njih bi i kapitalci i lokalci, a i birači, mogli zaboraviti kako nemaju javnu rasvjetu, pučku kuhinju, asfaltirane ceste, vrtiće, škole, vodovod ili kanalizaciju… Sav bi uobičajeni politički mikrokozmos mogao pasti u vodu – zbog Mosta. Naime, da lijevom ili desnom biraču, izgradite komunalni raj pred kućnim pragom, ne bi to puno vrijedilo ako to nisu njegovi.
Još je jedan prijedlog lijepo predizborno sjeo iako će političari uvjeravati kako to nema baš nikakve veze s izborima, a to je HDZ-ova priča o oprostu duga blokiranim građanima u visini prosječne plaće. Po kojim strogim kriterijima bi se to provelo već je druga priča.
Nadalje, Mostov prijedlog koji bi na lokalnoj razini, a posebno u turističkom području, imao pozitivnog odjeka među građanima, a to je ograničeno plaćanje eurima, do 200 kuna već od ove sezone. Mostovac Maro Kristić iznenadio je i samog ministra financija Marića, no zato bi mu ugostitelji i prodavači suvenira, a posebno dubrovački, lako mogli pokloniti glasove. Nije lako kruzerskim turistima naći mjenjačnicu, pa u žurbi odu ne kupivši ništa jer ne smiju uzimati eure. Ne samo lijepa riječ, nego i novac sva vrata otvara, do političke moći i do srca birača.
U Zadru će, kao i u drugim županijama, gradovima i općinama, pričekati da se glasnije čuju kandidati koje su stranački šefovi blagoslovili. Primjerice, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Branko Dukić kojega je „blagoslovio” ne samo Plenković nego i Kalmeta, morat će biračima približiti svoj program za boljitak grada, ali izgleda, tek kada završi ova nacionalna predizborna uvertira.
To što se ona spustila na lokalnu pozornicu ukazuje na važnost ovih izbora i na to kako će, što se svibanj bude približavao, raznih prijedloga i obećanja sa svih strana i visina, biti sve više, kao kiše.