Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Tisuću biogradskih ždralova “leti” u Hirošimu

Autor: Jelica Farkaš

24.04.2009. 22:00
Tisuću biogradskih ždralova “leti” u Hirošimu

Foto: Jelica FARKAŠ



Biograđani, kao i žitelji susjednih općina koji su se uključili u ovaj projekt, odlučili su izraditi ukupno 2.000 papirnatih ždralova. Od toga će 1.000 ždralova biti poslano direktno u Hirošimu, u Memorijalni park gdje je podignut spomenik djevojčici Sadako, dok će tisuću origamija ostati u Biogradu


Biograd je ovih dana u znaku ždralova. Izradi origami ždralova prionuli su mališani dječjih vrtića, polaznici nižih razreda osnovnih škola Biograda, ali i susjednih mjesta. Izazovu nisu odoljeli ni neki odrasli, poput djelatnika biogradske Gradske knjižnice.
Povod ovoj simpatičnoj akciji je izbor biogradskog gradonačelnika Ivana Kneza u međunarodnu asocijaciju Gradonačelnici za mir, čiji je cilj smanjenje nuklearnog naoružanja.
Valja se podsjetiti da je ptica ždral koja u kulturi zemalja Dalekog istoka simbolizira dug život, ali i ispunjenje želja, postala i međunarodni simbol želje za mirom i svijetom bez nuklearnog oružja.
Simbol mira i dugog života
Jednako je poznato i ime japanske djevojčice Sadako Sasaki koja je umrla od leukemije nakon što je na Hirošimu bačena atomska bomba koja je htjela izraditi 1.000 ždralova vjerujući u staru japansku legendu, prema kojoj onom tko složi 1.000 origami ždralova, bogovi ispunjavaju jednu želju. Sadako je željela ozdraviti, a samo ju je 10 ždralova dijelilo od cilja – umrla je izradivši 990 origamija.
U sjećanje na nju, ali i ostale žrtve atomske bombe, svake godine u Memorijalni park u Hirošimi pristiže tisuće i tisuće ždralova iz čitavog svijeta pa tako i iz Hrvatske. Ove će godine i ždralovi iz Biograda izrađeni rukama najmlađih biti po prvi put dijelom te velike humane poruke svijetu.
Već do sada u prostorijama biogradske Gradske uprave smještene su kutije pune origami ždralova koji čekaju da ih predstavnici Hrvatsko-japanskog društva odnesu u Japan na obljetnicu bombardiranja Hirošime.
Biograđani, kao i žitelji susjednih općina koji su se uključili u ovaj projekt, odlučili su izraditi ukupno 2.000 papirnatih ždralova.
Spomenik ptici ždral
Od toga će 1.000 ždralova biti poslano direktno u Hirošimu, u Memorijalni park gdje je podignut spomenik djevojčici Sadako, dok će tisuću origamija ostati u Biogradu.
Oni su namijenjeni za potrebe priredbe koja će se održati na biogradskoj rivi.
Naime, Grad Biograd je dao izraditi spomenik ptici ždral koji će biti postavljen na Obali Petra Krešimira IV., a prigodom njegovog otvorenja održat će se svečanost. Spomenik je od sjajnog inoksa s postoljem od klesanog kamena te je visok oko pet metara, a njegov autor je akademski kipar i restaurator Ante Brčić.
Svečanost postavljanja spomenika predviđena je za kraj travnja, a očekuje se da će je svojom nazočnošću uveličati visoki državni dužnosnici.
Prije otkrivanja spomenika biogradski mališani iz susjednih mjesta će sa svojim ždralovima formirati ljudski lanac oko Poluotoka držeći se za ruke, što će bez sumnje činiti lijepu sliku, ali i jasnu poruku.