Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Oživljavanje zadarskog tiskarstva

24.04.2012. 22:00
Oživljavanje zadarskog tiskarstva


“Tragovi vremena” naziv je izložbe koju ovih dana zajednički pripremaju Đino Longin, Ivica Ćurković i Mićo Jakelić. Riječ je o oživljavanju bogate prošlosti zadarskog tiskarskog obrta


“Tragovi vremena” naziv je izložbe koju ovih dana zajednički pripremaju Đino Longin, Ivica Ćurković i Mićo Jakelić. Riječ je o oživljavanju bogate prošlosti zadarskog tiskarskog obrta u kojem glavnu ulogu odnedavno ima restaurirana grafička preša slična onoj koja senekad davno koristila u Zadru.
– Grafička presa na kojoj radimo, napravljena je u Sloveniji 80-ih godina prošlog stoljeća. Napokon se za njenu reaktivaciju zainteresirao Đino Longin iz Galerije Naima, a Ivica Ćurković iz Udruge “Starinar” je godinama skupljao građu koja se napokon može iskoristiti., rekao nam je u uvodu Mićo Jakelić koji je više od deset godina tražio partnere za oživljavanje bogate zadarske tiskarske tradicije.
Publika će na izložbi moći vidjeti otiske originalnh tiskarskih matrica iz druge polovice 19. i početka 20. stoljeća kojima su se tada služile zadarske tiskare. Široj zadarskoj javnosti manje je poznato kao je u 19. st. u Zadru djelovalo čak šest tiskara čime Zadar prednjači u Dalmaciji. Zadar je u to doba pratio tehnološke trendove i inovacije što proizvodnjom u vlastitim tiskarama ili narudžbama iz Evropskih centara poput dviju matrica iz znamenite tiskare C. Angerer & Goschl iz Beča, ili drvoreznih matrica (ksilogravura) najvjerovatnije porijeklom iz pariških radionica iz polovice XIX st.
– Prepoznavanje ilustracije kao likovne vrste, koja se u publikacijama osobito etablira upravo u XIX. stoljeću, zahvaljujući uvođenju tehnoloških inovacija u tiskarstvu već je vizualno atraktivna građa dostatna i zanimljiva za samostalno predstavljanje publici u galerijskim prostorima. Bilo je to polazištem za pripremu ove izložbe oživljavanjem matrica Zadarskih tiskara: Battara, Vitaliani i Špire Artale iz kolekcije Ivice Ćurkovića te Reklame za Maraschino / R. Vlahov iz kolekcije Eduarda Magazina, rekao nam je Ivan Ćurković.
Nakon ove izložbe, u svibnju se očekuje izložba grafika zadarskog slikara Božidara Đurića, a u lipnju izložba poznatog zadaskog svestranog umjetnika Jose Špralje. Zajednički projekt Galerije “Morsky”, Udruge “Starinar”, Galerije “Naima ” te Galerije “Gina” predstavit će u caffe Galeriji Đina vrsni poznavatelj zadarske povijesti u narednom periodu Abdulah Seferovića. Izložba se otvara u caffe galeriji Đina, sutra s početkom u 20 sati.