Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Umjetnički i kulturni događaj dostojan svjetskih metropola

24.04.2012. 22:00
Umjetnički i kulturni događaj dostojan svjetskih metropola


Majstor fotografije Ivo Pervan od samog porinuća falkuše “Comeza-Lisboa” na dan Svetog Nikole 1997. do danas dokumentira plovidbu ove povijesne komiške barke i kulturne događaje koje ona proizvodi


“Rota Palagruzona”, naslov je izložbe fotografija Ive Pervana otvorene jučer u Muzeju antičkog stakla u Zadru.
Domaćin, ravnatelj MAS-a dr. sc. Ivo Fadić, kazao je kako je zadovoljstvo predstaviti fenomen komiške falkuše. Naglasio je kako je falkuša proglašena jednim od 20 iznimnih svjetskih brodova.
Izložbu je otvorio prof. dr. sc. Mithad Kozličić, pročelnik Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru.
– Imate privilegiju imati pred sobom dva umjetnika, jedan umjetnik riječi, a drugi umjetnik slike. Htio bih da ponesete dojam. Brojno smo mali, ali značenjem veliki, kazao je Kozličić istaknuvši kako je za njega falkuša simbol iznimne muke, trpljenja koje su naši ljudi proživjeli.
U katalogu koji prati izložbu Joško Božanić je istaknuo kako je regata “Rota palagruzona” jedinstven kulturni događaj u Hrvatskoj. “To je regata koja oživljuje drevnu tradiciju komiških ribara koji su stoljećima organizirali regate od Komiže do pučinskog otočića Palagruže.
Obnavljanjem povijesne regate “Rota Palagruzona”, Kulturna ustanova Ars halieutica iz Komiže, koja je svojim projektom “Falkuša” znanstveno istražila materijalnu i nematerijalnu maritimnu baštinu ovih pučkih ribara otoka Visa i predstavila je svijetu, ovom regatom obnavlja, evocira i prezentira upravo viteški duh kimiških ribara, etiku mora i povijesni kontekst jedne u svijetu jedinstvene ribarske regate. O falkuši je snimljen niz dokumentarnih filmova i na desetke tisuća fotografija. Majstor fotografije Ivo Pervan od samog porinuća falkuše “Comeza-Lisboa” na dan Svetog Nikole 1997. do danas dokumentira plovidbu ove povijesne komiške barke i kulturne događaje koje ona proizvodi. Njegova izložba “Rota Palagruzona” umjetnički je i kulturni događaj dostojan svjetskih metropola kojima je ova izložba i namijenja.”
Joško Božanić kazao je kako se već petnaest godina trudi proizvoditi događaje vezane nuz falkušu.
– Lako je putovati morem, ali kroz vrijeme je teže. Pokušali smo razumjeti te galiote koji su veslali od Komiže do Palagruže. Na svim tim međunarodnim scenama gdje smo sudjelovali falkuša je predstavljala atrakciju. Tu priču slijedi Ivo Pervan ovim svojim fotografijama. On otkriva ono što je nevidljivo. Umjetnici fotografije zaustavljau trenutak za vječnost, kazao je Božanić napomenuvši kako će izložba biti postavljena i u Brestu, gdje će uz fotografije biti i video projekcija Pervanovih slika.
Po otvorenju izložbe Božanić je održao predavanje “Falkuša od Palagruže do Atlantika”.


Među prvih deset u svijetu




Joško Božanić je kazao kako je Ivo Pervan ponajbolji svjetski fotograf. Tome u prilog ide činjenica kako je nedavno u SAD-u sa svojim monografijama ušao među prvih deset fotomonografija u svijetu. Čak tri njegove fotomonografije ušle su u prvih deset