Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Jela siromašnog djetinjstva

Autor: Velimir Brkić

24.04.2013. 22:00
Jela siromašnog djetinjstva

Foto: Velimir BRKIĆ



U sportskoj dvorani Srednje škole Biograd na Moru održana je tradicionalna, dvanaesta po redu degustacija jela »Što i kako su kuhale naše bake«.
– Kad su bake i njihova jela u pitanju ima nešto zanimljivo: što se više vremenski udaljavamo od vremena kad su nam doista kuhale naše bake, to sve više cijenimo njihovu jednostavnost i kvalitetu, naglasio je ravnatelj Ivica Kero.
Spiza nestala u tren’ oka
Sve što se moglo vidjeti moglo se dakako i kušati, a pripremili su polaznici škole, kuhari i konobari predvođeni učiteljima Marinom Banovićem i Jakovom Vulinom.
Bilo je tu svega i svačega: popara, krumpirača, čičvarda, leća, krumpir s blitvom, grah sikeraš, puži, ćućka (manestra fažol), dragarski i sukošanski maneštrun, njoki u umaku od pršuta i rige, salata od hobotnice s lećom, ravioli, a sve je nestalo što bi se reklo u tren’ oka.
Mnogi su se gurali i za kruh ispod peke, slasni brudet i bakalar na brudet i bjanko, škarpinu, brancina, svinjske koljenice i pašticadu, a kao poseban desert na kraju su posluženi prisnac, torta od mendula i sira kao i jako ukusna torta od maraške i sira.
Zabavni program
U nazočnosti brojnih uzvanika, gotovo svih školskih ravnatelja u Zadarskoj županiji, dožupana Stanka Zrilića, biogradskog gradonačelnika grada Ivana Kneza, župnika don Ivice Mustaća i Nikole Tokića, u zabavnom programu je nastupio Tomislav Bralić uz pratnju gitare ravnatelja Ivice Kera i orgulja Tomislava Pehara, Marija Blažević i tamburaši Glazbene škole, KUD Kralj Tomislav i učenici Srednje škole Biograd na moru.