Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Korejske mreže nisu ni sluga biogradskim plivaricama

24.04.2016. 22:00
Korejske mreže nisu ni sluga biogradskim plivaricama


Novi stroj drugi je takvog tipa u biogradskoj tvornici koja zapošljava 95 radnika, a najavljena je i skorašnja gradnja nove tvornice dorade vrijedne 11 milijuna kuna
U Tvornici mreža i ambalaže u biogradskoj industrijskoj zoni Kosa jučer je predstavljen novi moderni stroj za proizvodnju mreža vrijedan 5 milijuna kuna. Najavljena je tom prilikom i skorašnja gradnja nove tvornice dorade vrijedne 11 milijuna kuna na površini od 1.200 metara kvadratnih, koja će se graditi sa sjeverne strane postojećeg proizvodnog pogona i uprave.
– Novi stroj zaposlio je pet novih djelatnika, dok će nova tvornica zaposliti preko 10 novih djelatnika, kazao je Darko Eškinja Bure, član Uprave Tvornice mreža i ambalaže zajedno sa suprugom Jagodom Eškinja.
Kamata 1 posto
Stroj je nabavljen kroz program Kreditom do uspjeha u okviru kojeg kamatu s po dva posto sufinanciraju Zadarska županija i Ministarstvo poduzetništva. Tako tvornica, umjesto 5 posto plaća samo 1 posto kamatu.
– Sve nas to izjednačava s našom konkurencijom u Njemačkoj, Austriji i drugim europskim državama, pojasnio je Eškinja u čijem su obiteljskom vlasništvu i Bure commerce te Bure Centar.
Novi stroj drugi je takvog tipa u biogradskoj tvornici koja zapošljava 95, uglavnom mlađih radnika. Uspješno posluju, podijelili su i božićnicu, zaposlili petero novih djelatnika.
– Prvi stroj smo kupili 2008. godine kada je tvornica mreža prodavala negdje 30 tona mreža, a kapacitet stroja je bio 200 tona. Tada smo mislili da nikad nećemo moći uhvatiti tu količinu. Međutim, prošle godine smo već bili kratki s tim količinama i našli smo tržište gdje možemo već sada plasirati negdje oko 300 do 350 tona mreža, govori Eškinja.
Prema povratnim informacijama kupaca, korejske mreže nisu ni sluge biogradskim plivaricama. Velik je to uspjeh za tvornicu kad se zna da u Italiji od nekadašnjih 70-ak tvornica više nema niti jedne, sve je preseljeno u Južnu Koreju i drugdje gdje je jeftinija radna snaga.
– S modernizacijom tvornice možemo konkurirati na svjetskom tržištu te u izvoz ide od 50 do 60 posto proizvodnje, ističe Eškinja te sa zadovoljstvom nastavlja:
Odabrao i general Gotovina
– Kad smo prešli na proizvodnju mreža za kaveze za tune prvi kupac je bio hrvatski general Ante Gotovima s riječima ‘želim domaći proizvod i to je to’.
Osim domaćim kupcima, među kojima je najveći zadarski Cromaris, izvoze u Grčku, Italiju, Njemačku, Albaniju.
– Ugovorili smo i posao u Australiji, obznanio je Marko Jačan, menadžer izvoza.
Na prezentaciji su sudjelovali i Darkov sin Ivan, glavni menadžer tvornice, te župan Stipe Zrilić, županijski pročelnik za gospodarstvo Ante Vukašina, direktor Erste banke Šime Kevrić, menadžer izvoza Marko Jačan te šefica računovodstva Slavica Adžić-Kapitanović.
– Ribarstvo i poljoprivreda imaju dugu tradiciju na našim prostorima, a ovakva ulaganja doprinose još jačem pozicioniranju naše županije kao najribarskije županije, rekao je župan Zrilić.
Pritom je istaknuo da je svako novo zapošljavanje važno u oporavku cjelokupnog gospodarstva te da Zadarska županija sada ima 1.200 zaposlenih više nego prošle godine.
Inače, Tvornica mreža Biograd na Moru jedna je od uspješnijih tvrtki u Zadarskoj županiji. Osnovana je 1927. godine u Zadru da bi zatim šezdesetih bila prebačena u Biograd. 2004. godine njeni vlasnici postaju obitelj Eškinja i tvrtka Bure commerce, a tvornica postaje potpuno privatizirana i modernizirana.
– Početkom jeseni 2007. godine započinje poslovanje na novoj lokaciji, u biogradskoj industrijskoj zoni Kosa, zaključio je Darko Eškinja.