Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Krila Oluje lete u Englesku

24.04.2016. 22:00
Krila Oluje lete u Englesku


Osim u Fairfordu, Krila Oluje za sad imaju potvrđeno još samo jedno međunarodno gostovanje u rujnu u austrijskom Zeltwegu
“Krila Oluje” ove će godine sudjelovati na zrakoplovnoj priredbi RIAT (Royal International Air Tatoo – Kraljevska međunarodna zračna smotra) u Engleskoj. Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva boravit će u Engleskoj od 7. do 11. srpnja u poznatoj britanskoj zrakoplovnoj bazi Fairford u Gloucestershireu.
RIAT je najprestižnija manifestacija ovakve vrste u Europi koja je u povijesti bila poznata po prvim predstavljanjima zrakoplova pred međunarodnom javnošću. Tako će se i Krila Oluje po prvi put predstaviti na ovoj priredbi koja se održava stotinjak kilometara zapadno od Londona. Zadrani i njihovi gosti, kako je najavljeno, imat će priliku u prvoj polovici svibnja, vidjeti premijeru novog programa kojim će se Wings of Storm (kako ih nazivaju Englezi na svojoj web stranici), predstaviti u Fairfordu. Kao logistička podrška, put Engleske kreće i helikopter Mi-171 koji će sudjelovati u statičkom dijelu programa.
– Osoblje priredbe ‘Air Tatoo’ uvijek je iznimno sretno kada može još neku državu dodati na dugi popis nacija sudionica, a hrvatsko prisustvo u 2016. godini zasigurno će biti vrhuncem ovog događanja. Ne samo da će to biti prvo pojavljivanje ovog akrobatskog tima u Ujedinjenome Kraljevstvu, već će to biti i prvi put da je ovamo došla bilo koja hrvatska letjelica uopće. Već i zbog tog razloga, ja sam siguran da će oni doživjeti posebno topao prijem, kada slete ovamo u srpnju ove godine, izjavio je ovom prilikom generalni direktor poduzetničkog dijela Humanitarne zaklade Kraljevskog zrakoplovstva Andy Armstrong.
Hrvatska je 56. zemlja koja nastupa na RIATU od osnutka ove zrakoplovne priredbe 1971. U najavi nastupa, posebno se ističe da hrvatski piloti stižu iz 93. zrakoplovne baze Zemunik pored Zadra na obali Jadranskog mora. Englezi kažu da je grupa koju čini šest zrakoplova Pilatus PC 9 M, dobila ime po VRO Oluja, glavnom događaju u širem balkanskom konfliktu. Osim u Fairfordu, Krila Oluje za sad imaju potvrđeno još samo jedno međunarodno gostovanje u rujnu u austrijskom Zeltwegu.