Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Počela završna faza uređenja vrijednoga prostora

24.04.2016. 22:00
Počela završna faza uređenja vrijednoga prostora


– U iščekivanju uređenja Providurove palače mi smo se potrudili i pokrenuli uređenje Galerije umjetnina, koju redovito žele posjetiti i domaći i strani gosti. Pri tome nam je prioritet bio korištenje njena bogatoga fundusa, kaže Renata Peroš
Prošlo je deset godina otkako je Galerija umjetnina Zadar zatvorila svoja vrata posjetiteljima. Zbog dotrajalosti prostora stalni postav je zatvoren 2006., sklonjen od očiju javnosti, da bi tek 2012. bila ponovno stavljena u funkciju jedna izlagalačka dvorana u kojoj je postavljen dio retrospektivnog pregleda Ante Kaštelančića i dio izložbe “Novinarski fotozapisi 1964. – 1994.” Abdulaha Seferovića. U njoj se potom dogodila izložba fotografija Željka Karavide, izložba fotografija Ante Brkana “U Varošu” i “Povratak u prošlost”, izložba “Narodni muzej od osnivanja do 1945.”, “Dizajn 07/14” tematska izložba i radionice te još neke izložbe.
Provode se predradnje
U međuvremenu je aplicirano za sredstva za obnovu Galerije umjetnina, budući da se htjelo ubrzati otvorenje tog jedinog zadarskoga izložbenoga prostora koji omogućuje održavanje većih izložbi, a da su pri tome barem djelomice zadovoljeni muzeološki principi.
– U iščekivanju uređenja Providurove palače, prvozamislenog baštinskog centra, mi smo se ipak potrudili i odlučili pokrenuti uređenje Galerije umjetnina, koju redovito žele posjetiti i domaći i strani gosti. Pri tome nam je prioritet bio korištenje njena bogatoga fundusa, radi čega je i osnovana te je to bio i uvjet njezina postojanja. U tijeku su predradnje, koje obuhvaćaju uređenje prostora, rasvjetu i sve ostalo, za svečano uređenje, kazala je mr. sc. Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar.
Galerija umjetnina tog muzeja trebala bi tako do kraja godine napokon biti kompletno uređena i ponovno otvorena za javnost. Ljubica Srhoj Čerina, voditeljica Galerije, kolege iz muzeja i svi ostali s nestrpljenjem očekuju postav.
Cijela Hrvatska posuđuje od njih
– Mogu kazati kako sam zadovoljna novcem koji smo dobili od Ministarstva kulture za uređenje Galerije u iznosu od 150 tisuća kuna, kao i za Smotru folklora, ali i za ostale manifestacije, kazala nam je Peroš.
Od 2013. godine naovamo u uređenje Galerije umjetnina uloženo je oko 700 tisuća kuna, a uz spomenuto ministarstvo u financiranju su sudjelovali Zadarska županija, koja je osnivač Narodnog muzeja, te Grad Zadar. Prva faza adaptacije provedena je 2013. godine, druga godinu poslije, kada su uređivane elektroinstalacije, a treća faza prošle godine. Namjera je četvrtom fazom zaokružiti adaptaciju Galerije.
Potpuno otvaranje Galerije bit će, pak, prilika, i za njeno potpuno funkcioniranje u smislu velikih izložbi, a za koje mogućnost pruža ovaj prostor od nekih 250 metara četvornih.
Kolika je važnost i veličina njenog fundusa govori činjenica da gotovo i nema neke veće izložbe moderne umjetnosti u Hrvatskoj, a da iz muzeja ne posuđuju djela iz fundusa, što dovoljno govori o njegovoj kvaliteti. S druge strane, trećoj generaciji studenata Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, kojemu je Galerija i praktikum, taj je izvanredni fond nedostupan.
Prije negoli fundus bude ponovno dostupan zadarskoj javnosti i svim posjetiteljima ovoga grada, prezentirat će se krajem godine u Klovićevim dvorima u Zagrebu.