Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Uklonimo ogradu, uredimo trg i park!

24.04.2016. 22:00
Uklonimo ogradu,  uredimo trg i  park!


Jedino što bi valjalo uložiti je nešto kreativnosti, dobrovoljnog rada i materijala za koje inicijativa ima dobru volju. Pokositi travu, napraviti klupice na već postojećim betonskim nosačima, malo dotjerati okoliš i posaditi cvijeće bilo bi sasvim dovoljno za početak, kažu u Inicijativi
Otvorimo danas ograđenu zelenu površinu u prostoru  bivše vojarne Stjepana Radića, poručuju građani okupljeni pod Inicijativom za trg, u želji da se ograđena zelena površina u prostoru bivše  vojarne Stjepana Radića otvori za javnost kao gradski trg, odnosno  park.
– Želja Inicijative je otvoriti spomenuti prostor za pristup građanima/građankama kako bi on dobio namjenu gradskog trga, pri čemu bi  se očuvalo svojstvo zelene površine. Ova površina bi mogla biti okupljalište osoba različite dobi te kao nekomercijalan trg nuditi mogućnost relaksacije i rekreacije građana i pritom postati mjesto za kulturne, zabavne i edukativne sadržaje. Takav trg/park je moguć već sutra. Ukoliko se nadležne institucije slože sa željom inicijative za otvaranjem površine javnosti, moguće je, uz minimalan trud i ulaganja, postići taj cilj, u vrlo kratkom periodu. Potrebno je jedino otvoriti ograde,  poručuju iz Inicijative, čiji članovi su u obilasku terena izbrojali ukupno  1500 metara željezne ograde.
Prostor samog trga je, kažu, u odličnom stanju pa smatraju da takav  treba i ostati.
– Jedino što bi valjalo uložiti je nešto kreativnosti, dobrovoljnog rada i  materijala za koje inicijativa ima dobru volju. Pokositi travu, napraviti  klupice na već postojećim betonskim nosačima, malo dotjerati okoliš i  posaditi cvijeće bilo bi sasvim dovoljno za početak. Ostaje još postaviti  ugodnu javnu rasvjetu, što mogu učiniti jedino za to nadležna tijela,  kažu ti uglavnom mladi Zadrani.
Prije nekoliko dana teren su obišle i predstavnice Društva arhitekata  Zadar, s kojima su razmijenjene ideje i mišljenja te je dogovorena daljnjaa suradnja, javili su na svojoj Facebook stranici iz inicijative, pokrenutoj prije tjedan dana,  koja već sada broji više od 800 članova.
Prostor bivše vojarne Stjepana Radića do sada je  za javnost iskorišten  zahvaljujući Gradskoj knjižnici Zadar, Trgovačkom sudu, Obrtničkoj  školi Gojka Matuline, zgradi Inspektorata, zgradi Hitne pomoći, Uredu  državne uprave, Ministarstvu obrane, HCR-u i Financijskoj policiji, dok  ostatak uglavnom zjapi prazan i ruševan. Tu sliku nastoje umanjiti sami građani neformalnim akcijama, samoinicijativno uređujući pojedine prostore. Već neko vrijeme tako djeluje uspješan projekt Nigdjezemska, u čijim plodovima, radionicama kuhanja, trgovini za razmjenu,  projekcijama filmova i koncertima uživaju i Zadrani, ali i strani studenti  na razmjeni, navodeći upravo taj koncept kao jedan od rijetkih urbanih  uspješnih projekata za mlade.