Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U Ravnim kotarima 50 milijuna kuna štete!

24.04.2017. 22:00
U Ravnim kotarima 50 milijuna kuna štete!


Poljoprivrednici, općinska i gradska povjerenstva za elementarne nepogode zbrajaju štete od mraza ili slane koje je zadarsko zaobalje i Ravne kotare pogodila u noći s petka na subotu. 
– Katastrofa, tužno, užas, apokalipsa, sve je pošlo u papar, slikovito opisuje Šime Škaulj, poznati ekološki vinogradar i vinar iz OPG-a Škaulj, koji u Nadinskom blatu na 15 hektara zemljišta ima preko 70.000 čokota vinove loze, od toga 21.000 jednogodišnjih nasada.
Na 360 hektara Nadinskog blata ima preko 1,5 milijuna trsova. Vinogradari su u očaju, sve izgleda otužno i deprimirajuće.
– Tužno, ali istinito, mnogi poljoprivrednici upast će u financijski kolaps. Nakon 15-ak godina mira, dvije godine uzastopno slana nas jednostavno uništava. Usprkos tome što su mnogi vinogradari cijelu noć palili vatru, sve je bilo u dimu, uzalud, jada se Škaulj.
Poljoprivrednici su zavijeni u crno, samo su rijetki koji su kod osiguravajućih kuća osigurali svoje nasade. Slana je pobrala vinograde, voćnjake, krumpir, pamidore, paprike, fažol i ostale poljoprivredne kulture. 
– Od subote rano ujutro s terena stižu vrlo uznemirujuće vijesti o stanju u višegodišnjim nasadima, voćnjacima i vinogradima te u ranom povrću, govori Željko Katuša, benkovački pročelnik, koji je jučer obišao nadinsko vinogorje i druga pogođena benkovačka područja. 
Iako su nemjerljive, prema prvim procjenama štete od mraza u zadarskom zaobalju veće su od 50 milijuna kuna, a gradovi i općine pripremaju dokumentaciju kako bi Zadarska županija proglasila elementarnu nepogodu. 
– S obzirom na proteklu godinu, kad mi je loza bila kao da ste je varenom vodom polili, ovog puta samo smo na lokacije Žednice uspjeli spasiti 30-ak posto plodova. Nije Bog zna što, ali s prirodom se nije šaliti, govori Niko Pedić iz OPG Pedić Debeljak, koje ima četiri hektara poljoprivrednih površina.
Shodno najavama o mogućem mrazu, za razliku od protekle godine poljoprivrednici su ovog puta bili koliko-toliko pripremljeni.
– U noći s petka na subotu zapalili smo 60-ak bala sijena i 40-ak automobilskih guma. Trebat će nam dvije godine da se oporavimo, mišljenja je Pedić, čija je obitelj poznata kao uspješni uzgajivači golubova i hrvatskih kokoši.
Aktualni sukošanski donačelnik Darko Smolić-Ročak iz obiteljskog OPG-a Tanja Smolić – Ročak opisuje svoju borbu s mrazom. 
– Piljevinu smo započeli paliti već predvečer, Temperatura oko ponoći je bila minus 1,1 stupanj, a u pet sati ujutro oko minus 3,2 stupnjeva Celzijusa. Donekle smo spasili “strišnje” i masline, dok nije bilo pomoći vinogradu koji je na drugoj lokaciji, u Žednicama. Morali smo odabrati što spašavati, što ne, objašnjava Smolić-Ročak iz Debeljaka.
– Krumpir su spasili samo oni koji su ga od prije imali pokrivenog. Naime, otac mi je oko tri sata poslije ponoći upalio prskajuće navodnjavanje, ali uzalud. Usprkos neprekidnih četiri sata orošavanja s vodom očito je dobrano zakasnio, krumpir je sav pocrnio, potužio se Kruno Pešić, direktor biogradske Bošane, čija se obitelj na gradskoj periferiji bavi poljoprivredom.