Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zašto filipjanska djeca po kući traže najstariju teću?

24.04.2017. 22:00
Zašto filipjanska djeca po kući traže najstariju teću?


Zašto filipjanska djeca po kući traže najstariju teću? Zato što se po tradiciji filipjanska torta, zvijezda predstojećih Dana cvijeća u Sv.Filip i Jakovu, sprema upravo u “što starijoj, to boljoj teći”. Upravo ta, jednostavna, ali iznimno ukusna torta u kojoj su u glavnim ulogama mendule, odnosno bajami, jučer ujutro se degustirala u hotelu Mare Nostrum, nakon konferencije za novinare. Torta će ove godine biti sastavni dio gastro ponude “Spiza od cvića”.
Na tiskovnoj konferenciji bili su prisutni u ime organizatora Klara Eškinja-Glavan, direktorica Turističkog ureda TZ općine Sv. Filip i Jakov, Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov u ime suorganizatora, Gordana Kurtov, ravnateljica Osnovne škole Sv. Filip i Jakov, Mirjana Zalović, ravnateljica Dječjeg vrtića Cvit iz Sv. Filipa i Jakova, a zbog poslovnih obaveza, iako najavljeni, izostali su Mihaela Kadija, direktorica TZ zadarske županije i Krešimir Laštro, pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Zadarske županije u ime pokrovitelja.
– Torta je autohtona filipjanska slastica i nju smo kao istraživački projekt škole prijavili na nacionalni Sajam učeničkih zadruga. Tortu će posjetitelji Dana cvijeća moći degustirati i kupiti, kazala je Kurtov i dodala kako će među školskim aktivnostima u skolopu Dana imati uređenje školskog dvorišta u četvrtak, a središnji događaj, uređenje školskog vrta, na rasporedu je u petak. Na njemu će sudjelovati učenici, njihovi roditelji i djelatnici škole. Radit će i suhozid u duljini od 30 metara, i to u suradnji s udrugom Dragodid s Hvara, a u goste će im doći i Savjetodavna služba Ministarstva poljoprivrede te će petak biti Dan otvorenih vrata škole.
Pelicarić je istaknuo kako će na zid postaviti spomen ploču koja veliča četverogodišnje prijateljstvo Sv. Filipa i Jakova s mađarskim gradom Mohačem.
Sedamnaesti po redu Festival cvijeća zadarske županije se ove godine održava od 27. do 30. travnja u Sv. Filip i Jakovu i Sv. Petru. Eškinja Glavan istaknula je suradnju s Parkom prirode Vransko jezero u kojem će tijekom vikenda biti snižena cijena ulaznica te će ona za odrasle iznositi 15 kuna.
Ove godine uz obilje novosti i tradicionalno pokroviteljstvo Zadarske županije Festival se i ove godine održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Hrvatske zajednice županija, Grada Zagreba i Udruge „Napredak” Sv. Filip i Jakov.
Tijekom tri dana brojni posjetitelji mogu razgledati i kupiti cvijeće i sve vezano za cvijeće, sudjelovati na eko radionicama, prezentacijama, natjecanjima aranžera i uživati u kulturno-zabavnom programu. Manifestacija uključuje aktivnosti zaštite i očuvanja baštine vodeći računa o zaštiti i očuvanju okoliša. Ovu cvjetno-turističku manifestaciju, prema procjeni, posjeti preko 20.000 posjetitelja. Za posjetitelje iz Zadra koji žele osjetiti cvjetnu čaroliju bez korištenja automobila i ove godine organizatori osigiravaju besplatnu liniju Liburnije na relaciji Zadar – Sv. Filip i Jakov u subotu i nedjelju. Polazak iz Zadra u Sv. Filip i Jakov je u 15 i 17 sati, a polazak iz Sv. Filipa i Jakova u Zadar je u 15,45, 17,45 i 20,45 sati.