Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Samo 10 posto građana odvaja otpad

Autor: Petra Mičić

24.05.2009. 22:00
Samo 10 posto građana odvaja otpad

Foto: Vedran SITNICA



Tijekom dva mjeseca skupili smo gotovo 13 tona ambalaže, a rezultati su i dalje identični kao i prije mjesec dana što znači da tek deset posto naših građana odvaja ambalažu, kazao je direktor Čistoće Tomislav Ćurko


Kako je poznato u Zadru se  provodi novi način prikupljanja ambalaže od ostalih polimera koji nisu  obuhvaćeni sustavom povratne naknade  a koji je u Zadarskoj županiji uveo Fond  za zašititu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji sa zadarskom Čistoćom.
Radnici Čistoće su tijekom veljače i  ožujka građanima dijelili prepoznatljive  žute vrećice u koje bi trebali odlagati  nepovratnu plastičnu ambalažu. To su  boce od jestivog ulja, od deterdženata,  šampona i razne kozmetike, čašice od  jogurta i slično, kako je to zapravo i  navedeno na samim vrećama.
Ovako skupljena ambalaža od polimernih materijala se skuplja u Zadru i  zadarskim općinama, a odvozi se u  Eko-Gračac, gdje je proradio pogon za  njihovu preradu, tako da se od novog  prerađnog materijala mogu ponovno  izrađivati razni drugi proizvodi za široku  primjenu. Od polimera se prvo dobiva  prah kao poluproizvod, a zatim se opet  rade drugi proizvodi.
– Tijekom dva mjeseca skupili smo  gotovo 13 tona ambalaže, a rezultati su i  dalje identični kao i prije mjesec dana što  znači da tek deset posto naših građana  odvaja ambalažu, kazao je direktor Čistoće Tomislav Ćurko.
Čistoča Zadar je u pripremama za  sezonu te je od 10. svibnja na snazi novi  raspored koji je prilagođen turističkoj  sezoni tokom koje je povećanje otpada i  do 80 posto, tako da je povećan intenzitet odvoza.
– Ovim putem apeliram na građane da  se drže rasporeda i paze na termine  odvoza polimernog otpada da ne bi  nastali nepotrebni problemi, naglasio je  Ćurko.