Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

“Luđakovi zapisi” večeras u HNK

24.05.2011. 22:00
“Luđakovi zapisi” večeras u HNK


Prvi puta izvedena prije 18 godina, ni nakon 300 izvedbi, monodrama “Luđakovi zapisi” u režiji Tomislava Radića i interpretaciji Hrvoja Zalara nije izgubila na atraktivnosti.
Večeras u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar, s početkom u 20 sati, Zadrani će imati priliku pogledati izvrsnu monodramu “Luđakovi zapisi” nastalu prema Gogoljevoj humoreski. Monodrama, naizgled komična, zapravo prikazuje tragediju bolesnog čovjeka koji ne može živjeti u realnom svijetu. Malo više o predstavi rekao nam je Hrvoje Zalar koji i izvodi monodramu.
– Predstava je, kako je svima poznato, nastala prema Gogoljevoj humoreski, a prvi puta izvedena je prije gotovo 18 godina. Ujedno je bila i moj diplomski rad, a kasnije sam ju nastavio igrati kao predstavu zahvaljujući dobrom odjeku kod publike. Napisana je kao dnevnički zapis čovjeka koji tone u shizofreniju, a u sebi nosi onu tipičnu gogoljevsku crtu humora kroz tragiku. Ujedno kroz iskrivljenu prizmu čovjeka koji sreću traži u izmišljenom svijetu analiziraju se i prilike u Rusiji tog vremena, otkriva Zalar.
Bolesti poput shizofrenije, depresije i ostale psihoze poznate su nam i danas u vremenu kad ljudi često sreću traže u antidepresivima. Ono što je Gogolj prikazivao u svoje vrijeme u Rusiji postalo je svevremeno pa će tako oni koji večeras dođu u kazalište zasigurno doživjeti ne samo Gogoljevo 19. stoljeće, nego i naše 21. stoljeće.
– Kao i svaka velika literatura i ova je nadživjela svoje vrijeme. Otuđenje ljudi, vrijeme u kojem smo neprestano u nekakvoj krizi i grču, sva ta borba, vrijeme raznih depresija i savjeta po medijima kako se osjećati bolje tema je koja je vrlo aktualna i danas, zaključio je Zalar.