Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Blagoslovljen kip blaženog Alojzija Stepinca

24.05.2012. 22:00
Blagoslovljen kip blaženog Alojzija Stepinca


Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić jučer na blagdan Marije Pomoćnice predvodio je Službu Riječi i blagoslov vitraja u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća BDM u Zadru na Puntamici te blagoslov kipa blaženog Alojzija Stepinca na Trgu kardinala Stepinca ispred crkve. Kip Alojzija Stepinca je dar župljana. Novi vitraji i okviri u crkvi su dar 20 obitelji. Vitraji su u crkvi postavljeni prije mjesec dana. Pozdravne riječi najprije je uputio župnik don Emil Bilaver, zatim su govorili umjetnik Mate Ljubičić, autor vitraja te Dragan Kwiatkowski koji je izradio kip Alojzija Stepinca.
 Don Emil je zahvalio Bogu za sve umjetničke darove kojima je crkva obdarena. – Zahvaljujem svima koji su pomogli da se u našim crkvama događa i ovako nešto što će nam pomoći svima da u njima ostvarujemo zajedništvo, da molimo i da se kući vraćamo ispunjeni onim što nam Crkva pruža, rekao je prof. Mate Ljubičić.
– Zadovoljstvo mi je i čast reći da je kip koji je dugo vremena bio u mom ateljeu ugledao svjetlo dana i postavljen je na ovome trgu kojem je dao kako urbanističku tako i duhovnu dimenziju, kazao je Dragan Kwiatkowski. Izrazio je i zahvalnost svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji kipa blaženog Alojzija Stepinca.
 Mons. Želimir Puljić je propovijedao o veličini umjetničkih djela u crkvi te njihovom duhovnom i kulturnom smislu, a posebno o vrijednosti jedinstva i sklada koji iz njih proizlaze.
– Oni potiču na pobožnost i sabranost. Prostori i predmeti sakralne baštine svjedoče o umjetničkoj i vjerničkoj kreativnosti kako bi se uljepšala obredna mjesta. Ovakav događaj je znak da je vjera živa. Vjera rađa kulturu, a umjetnici koji su stvarali ta djela komuniciraju s nama po svojim ostvarenjima. Zapravo preko njih komuniciraju s nebom. Mi komuniciramo preko ovih simbola s onim koji je najveći simbol jedinstva i dobrote, a to je Isus Krist, poručio je zadarski nadbiskup.