Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zapalio roditeljima kuću pa prijetio vatrogascima!

24.05.2012. 22:00
Zapalio roditeljima kuću pa prijetio vatrogascima!


Nakon promjene nekih dijelova optužnice i prebacivanja spisa s Općinskog na Županijski sud u Zadru, jučer je započelo suđenje Anđelku Renatu Košti iz Preka na otoku Ugljanu zbog podmetanja požara u kući njegovih roditelja, a nadležnost suda izmijenjena je jer je šteta koju je prouzročio veća od 300 tisuća kuna.
Županijsko državno odvjetništvo Koštu tereti da je u noći krajem lipnja prošle godine provalio u kuću svojih roditelja s kojima dijeli isto dvorište te podmetnuo požar. U kuću je ušao nasilno otvorivši prozor kupaonice, nakon čega je u alkoholiziranom stanju, s 1,71 promila alkohola u krvi krenuo od sobe do sobe i otvorenim plamenom potpaljivao odjeću svog oca. Kada se vatra proširila na cijelo prizemlje kuće on je izišao u dvorište, no i dalje nije odustajao od svog nauma. Prema navodima optužnice, spriječio je 15-ak vatrogasaca i policajca u namjeri da požar ugase zaprijetivši im da će sve dignuti u zrak plinskom bocom ako samo pokušaju.
– Nakon nekog vremena se primirio pa je uhićen, ali je u međuvremenu u visokoj prizemnici izgorjela unutrašnjost i krovište s namještajem, tehničkim uređajima, osobnim stvarima i umjetničkim slikama čime je Svetku i Zdenki Košti pričinjena točno neutvrđena šteta, ali svakako veća od 300 tisuća kuna – navodi se u optužnici koja Koštu tereti za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, a kako je još i prijetio dizanjem u zrak vatrogascima i policajcu dok su pokušavali obaviti svoj posao, na teret mu se stavlja i opasna prijetnja.
Jučer je u sudnici Županijskog suda pred raspravnim sucem Borisom Radmanom svjedočio otac optuženog, a suđenje se nastavlja i danas kada se očekuje i presuda.