Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pušenje ubija!

Autor: Vanja Mirčeta

24.05.2013. 22:00
Pušenje ubija!

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Liga protiv raka, udruga Volontiram te zadarsko Sveučilište organizirali su predavanje u velikoj Svečanoj dvorani Zadarskog sveučilišta na temu »Promjene koje nastaju uslijed pušenja na unutarnjim organima kod čovjeka«. Predavanje je održala dr. Ana Krvavica koja je ukazala kako je pušenje prvorazredni socijalni problem te da bi od njegova štetnog djelovanja posebno trebalo sačuvati mladež i žene u razdobljima puberteta, graviditeta, laktacije i klimakterija.
– Kada bi zorno bile prikazane posljedice prekomjernog pušenja, koje su mnogim pušačima jedva poznate, mnogi bi se odrekli tog užitka. U rješavanju tog velikog problema jednu od vodećih uloga imalo bi zdravstveno prosvjećivanje već djece u školama, istaknula je Krvavica.
Po podacima Zavoda za javno zdravstvo novootkriveni karcinomi pluća u Zadarskoj županiji u radoblju od 2000. do 2006. godine su svake godine bili u porastu, od 73 novootkrivena 2000. do 104 novootkrivena 2005. godine. Samo 20-25% bolesnika su kandidati za kirurško liječenje karcinoma. Ostatak bolesnika nažalost nisu kandidati za kirurško liječenje, bilo zbog lokalnog širenja bolesti, udaljenog širenja ili neke od pridruženih bolesti.
– Pušački staž je najvažnija odrednica raka, kao i broj popušenih cigareta. Rizik od ove bolesti naglo opada pet godina nakon prestanka pušenja te se tek nakon 20 godina izjednačava s rizikom ostatka populacije.