Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Za dovršetak projekta još 240 milijuna kuna

24.05.2017. 22:00
Za dovršetak projekta još 240 milijuna kuna


U Sukošanu je u radnom posjetu bio državni tajnik ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg s pomoćnikom ministra mora, prometa i infrastrukture Josipom Bilaverom. Načelnicima općina Sukošan i Bibinje, Anti Martincu i Brunu Bugariji, dana je puna potpora za projekt dovršetka odvodnje za aglomeraciju Bibinje-Sukošan.
– Projekt odvodnje Bibinje-Sukošan rezultat je predanog rada i mnogo uloženog truda i zato s ponosom ističem da smo pred realizacijom projekta stoljeća, izjavio je Ante Martinac.
Izgradnja sustava odvodnje i rekonstrukcija vodoopskrbe povećat će razinu kvalitete života u ova dva susjedna općinska središta.
– Svakim danom očekujemo izdavanje licencije kako bi JASPERS dao konačnu potvrdu na projekt sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Bibinje-Sukošan, izvijestio je Ante Martinac.
JASPERS je instrument tehničke pomoći Europske komisije kreiran u suradnji s Europskom investicijskom bankom za podršku infrastrukturnim projektima.
– Ukupni planirani troškovi za završetak projekta aglomeracije u iznosu oko 240 milijuna kuna bez PDV-a prihvatljivi su za sufinanciranje od strane EU. Krajnji rok izgradnje cjelokupnog projekta je 2020. godina, kazao je Martinac.
Odmah po primitku konačne potvrde s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike slijedi potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, Ugovora o sufinanciranju i Ugovora o partnerstvu.
– Kako bi se ishodila konačna potvrda europskih stručnjaka za projekt, bilo je potrebno provesti detaljne pripreme te izraditi opsežnu dokumentaciju iz koje treba izdvojiti Studiju izvodljivosti, Studiju utjecaja na okoliš, Rješenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš, ishođenje brojnih mišljenja i izjava nadležnih državnih tijela, rješavanje imovinskopravnih odnosa na svim česticama kojima prolazi trasa cjevovoda te ishođenje svih lokacijskih i građevinskih dozvola, ističe Bugarija.
Zadnji radovi na izgradnji kanalizacije izvodili su se do početka protekle godine kad je u svibnju izvršen tehnički pregled temeljen čega je ishođena uporabna dozvola.
– U Sukošanu je nakon završetka prve faze izgradnje te ishođenja uporabne dozvole, na kanalizacijski sustav dosad priključeno 74 objekata s mogućnošću priključenja još 100 objekata, kazao je Martinac.
U ovoj fazi na sustav odvodnje ukupno bi se trebala priključiti 434 objekta.
– U Bibinju je priključeno 165 objekata, još ima mogućnosti za priključenje 95 objekata, precizan je Bugarija.
Nulta faza je koštala 11,7 milijuna kuna a prva 24,9 milijuna kuna, dok je za završetak potrebno još oko 240 milijuna kuna.
– Izgradnja kanalizacije zajedno s izmjenom starijeg vodovodnog cjevovoda na kraju priče koštat će oko 300 milijuna kuna bez PDV-a. Naime, tu su i milijuni potrošeni za izradu elaborata i ishođenje potrebne dokumentacije, ističe Martinac.
Zajednički sustav činit će deseci kilometara odvodnje i kanalizacije, kolektori, precrpne stanice Bibinje, Čukovice, Sukošan, Padrele i Rožica, kopneni i podmorski ispusti, pročistač.
– EU kriteriji za sufinanciranje su vrlo zahtjevni i strogi, međutim, nakon završetka projekta Bibinje i Sukošan bit će mjesta ugodnog življenja uz čisto more bez septičkih jama, poručuje Bugarija.