Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pagu Dom zdravlja i obveza sufinanciranja

Autor: Ivan Stagličić

24.06.2008. 22:00
Pagu Dom zdravlja i obveza sufinanciranja


Ugovorom o sufinanciranju troškova poslovanja Doma zdravlja Pag koji će biti upućen na pregled jedinicama lokalne samouprave predviđa se da Dom zdravlja financira Zadarska županija sa sto tisuća kuna
Županijsko poglavarstvo Zadarske županije  održalo je u utorak svoju 57.  sjednicu s Dnevnim redom od  12 točaka među kojima su bile  i Nacrt prijedloga izmjena i  dopuna Proračuna Zadarske  županije za 2008. godinu i Nacrt prijedloga odluke o osnivanju Doma zdravlja Pag.
O potrebama za izmjenama  i dopunama proračuna izvjestila je dip. oec. Bibijana Baričević, pročelnica Upravnog  odjela za proračuna, financije  i opće poslove koja je kazala  kako se ovime pristupa iz potrebe uravnoteženja proračuna i njegovog usklađivanja s  novim zakonskim propisima i  odlukama,
Rebalans proračuna
– Proračun Zadarske županije za 2008. donesen je u  prosincu 2007. godina, od kada je na snazi bilo privremeno  financiranje državnog proračuna za 2008. godinu. Tek donošenjem Državnog proračuna za 2008. godinu u mjesecu  ožujku ove godine, te donošenjem Uredbe o minimalnim  financijskim stadnardima za  decentralizirane funkcije u  svibnju, konkretizirani su iznosi sredstava kako za decentralizirane funkcije tako i  za pomoći iz državnog proračuna te su stvoreni realni  uvjeti za izradu prijedloga izmjena i dopuna županijskog  proračuna, kazala je Baričević.
Ovim izmjenama i dopunama povećani su kako prihodi, tako i rashodi, pa je prijedlog novog plana proračuna  ustanovljen na 192 milijuna  kuna.
Poglavarstvo je raspravljalo  i o nacrtu Prijedloga odluke o  osnivanju Doma zdravlja Pag,  o čemu je izvijestio dr. Josip  Kraljić, pročelnik Upravnog  odjela za zdravstvo i socijalnu  skrb, koji je istaknuo da troškovi Doma zdravlja u Pagu  iznose 700.000 kuna, dok Županija može osigurati samo  100.000 kuna.  Stoga se zajedno s Odlukom  o osnivanju  Doma zdravlja  predlaže i sklapanje Ugovora  o sufinanciranju s jedinicama lokalne samouprave. Dr.  Kraljić je kazao  kako se nada  da će ugovor  biti ispoštovan  te podsjetio da  dosad to nije  uvijek bio slučaj. Također je  istkanuo kako  je rad medicinskog osoblja na  Pagu težak, da se dežura svaki  četvrti dan i da je on osobno  nedavno ponovno o tome izvijestio HZZO. Bilo je govora  i o situaciji u Novalji, gdje  lokalna samourpava u cijelosti financira dio zdravstvene  zaštite tijekom turističke sezone, o čemu je dr. Kraljić bio  obaviješten usmeno.
Ne smije biti gubitaka
Ugovorom o sufinanciranju  troškova poslovanja Doma  zdravlja Pag koji će biti upućen  na pregled jedinicama lokalne  samouprave predviđa se da  Dom zdravlja financira Zadarska županija sa sto tisuća kuna,  ono što je iznad toga iznosa  pokrivale bi jedinice lokalne  samourpave i to grad Pag pedeset posto, a općine Kolan i  Povljana po dvadeset i pet posto preostaloga iznosa.
Župan Stipe Zrilić kazao je  ovom prigodom da i drugdje  provođenje zakonske odredbe  o osnivanju domova zdravlja na  otocima nije dosljedno provedena, ali je također pozvao da  se ne sad ne vraća na ono što je  bilo.
– Mi smo preuzeli obvezu i mi  tražimo da se potpiše Ugovor o  sufinanciranju, da ovaj Dom  zdravlja ne bi stvarao gubitke,  kazao je zadarski župan.
 
Bolnica u plusu
Poglavarstvo je dalo i suglasnost na Odluku Upravnog vijeća  Opće bolnice Zadar o prihvaćanju investicijskog ulaganja u  nabavku opreme za sustav za digitalizaciju, sustav za povezivanje i arhiviranje na Odjelu za radiologiju, čija vrijednost  iznosi 2.250.000 kuna. Uređaji će biti isporučeni u ovoj godini, a  plaćat će ih se kroz 2009. i 2010. godinu. Ovom prigodom je  župan Zrilić upoznao nazočne kako je upravo prošli tjedan bilo  analizirano poslovanje zadarske bolnice, te je utvrđeno da je  kroz travanj i svibanj Bolnica poslovala bez gubitaka, a ostvaren  je i određeni pozitivni rezultat, što je bitno jer dolaze ljetni mjeseci  u kojima su rashodi zdravstvenih ustanova uvijek najveći, kako  zbog vrućina, tako i zbog priljeva stranih gostiju.