Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Iskrica koja bi mogla postati plamen

Autor: Ivan Stagličić

24.06.2010. 22:00
Iskrica koja bi mogla postati plamen

Foto: Adam VIDAS



Mi smo jedan mali otočić, mala sredina i još više svoju sredinu u sebe zatvaramo i isključujemo ljude koji nisu rođeni na otoku, a dali su i prenjeli nešto interesantno s otoka. Isto je i u likovnoj umjetnosti, književnosti, glazbi, u svoj takozvanoj nadgradnji, istaknuo je Sorić i založio se da bolje iskoristimo sve svoje mogućnosti da budemo jedan dio svijeta
U Pučkom otvorenom učilištu “Dom na žalu” otvorena je u srijedu izložba fotografija “Otočni fotografi Zadarske županije”, u selekciji Ante Jaše koji je ujedno i autor uvodne riječi u katalogu izložbe u kojem je napisao:
– Izabrane fotografije na ovoj izložbi sažimaju raznolikost autorivih ideja. Fotografije prikazuju detalje iz gradskih sredina, ljude u životnom okružju, brodove i krajolike otoka i mora. Posjetitelji izložbe mogu raspoznati djelove svojeg životnog okruženja prikazanih na slikovit način. Slike pred nama, kreacije su koje bude znatiželju razgledavanja krajolika koji nas okružuju.
O izložbi je okupljenima govorio Senko Sorić, koji je tom prigodom istaknuo razvojni put ovih izložaba koji je započeo 2007. godine izložbom sedam fotografa u galeriji “Otok” u Kukljici. Iduće godine sudjelovao je dvadeset i jedan fotograf, dok ove godine ima dvadeset i sedam sudionika izložbe plus dva gosta. Riječ je o fotografu Ivu Vučetiću s Hvara, člana ULUPUH-a iz najuspješnije skupine fotografa mlađeg naraštaja te Takeshiju Tokumasu iz Kyota u Japanu, predsjednika Japanske fotografske federacije i nositelja brojnih međunarodnih priznanja. Izložba je također bila posvećena i djelu pokojnog prof. dr. Slavka Perovića kao jednom od osnivača i začetnika Foto kluba Zadar.
Nazočnima se obratio i ravnatelj POU “Dom na žalu”, Ante Sorić, koji je naglasio kako želi iskoristiti ovu prigodu da se kritički osvrne na izložbu te pritom kazao:
– Otok je svjetski pojam. Na otoku i danas živi dvije trećine stanovništva, ili bi se moglo reći da svi mi živimo na jednom otoku i čini mi se da bi se trebalo početi razmišljati ambicioznije i predstavljati ne samo otoke Zadarske županije, nego otočne motive. Japancima je teško doći ovdje i predstaviti svoje otočne fotografije; Englezima isto tako, Ircima isto tako. Puno otoka na svijetu je poznato. Mi malo znamo da Indonezija ima preko petnaest tisuća otoka, upozorio je Sorić, usporedivši pojam otoka s vječnom potragom čovjeka za mirom i ustvrivši kako fotografije koje su ovdje izložene predstavljaju upravo tu malu iskricu koja bi mogla postati plamen.
– Hajdemo se osloboditi toga – otočni fotografi Županije zadarske. Neka bude Zadarska županija nositelj i organizator jednog takvog projekta ali danas su moderna sredstva komuniciranja su takva da možete u istom momentu znati što se preporučuje na otocima kanadskim ili nekim većim. Jer mi smo jedan mali otočić, mala sredina i još više svoju sredinu u sebe zatvaramo i isključujemo ljude koji nisu rođeni na otoku, a dali su i prenjeli nešto interesantno s otoka. Isto je i u likovnoj umjetnosti, književnosti, glazbi, u svoj takozvanoj nadgradnji, istaknuo je Sorić i založio se da bolje iskoristimo sve svoje mogućnosti da budemo jedan dio svijeta.
– I ovo malo mjesto može postati dio jednog svjetskog kretanja, ustvrdio je ravnatelj Ante Sorić i pozvao okupljene da razmišljaju o tome.
Dio ove izložbe postavljen je i u Kraju na Pašmanu, a nakon Preka će biti prikazana u Ninu, Pagu, Malom Ižu, Vrgadi, Biogradu, Hvaru, Splitu i Zagrebu.