Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ispred crkve kolo bala

Autor: Velimir Brkić

24.06.2013. 22:00
Ispred crkve kolo bala

Foto: Velimir BRKIĆ



“Oj, Pakoštane, prijestolnico mala”, milozvučno je oko ponoći zapjevao KUD Debeljak


Pomalo samozatajno, bez velike pompe, promidžbe i medijskih najava, folklor se vratio u Pakoštane. I to zahvaljujući novoj turističkoj manifestaciji u organizaciji Turističke zajednice, pod nazivom “Ispred crkve kolo bala”, kojom su ljubitelji narodnih običaja, pjesme, plesa i tradicijske kulture u Pakoštanima napokon došli na svoje.
– Počevši još od 19. stoljeća mještani Pakoštana su ispred crkve plesali kolo, balali. U želji da oživimo ovu tradiciju po prvi put organiziramo manifestaciju na koju su uz domaćine KUD Pakoštane nazočni gosti, KUD-ovi Kralj Tomislav iz Biograda na Moru, Maslina iz Turnja, Sveti Roko iz Sv. Filip i Jakova, Debeljak iz Debeljaka i Vrana iz Vrane, kazala je predsjednica KUD-a Pakoštane Danijela Vulin, ujedno i direktorica TZO Pakoštane.
Nekada se igralo kolo ili balalo, no taj se običaj s vremenom izgubio. Nedjeljom i velikim blagdanima nakon mise momci i cure bi se okupili ispred crkve i balali, pjevali, zagledavali se.
– Mladići i djevojke, tek udane žene i tek oženjeni muškarci balali bi u kolu. Starije žene bi pak obavljale svoj posao, gledale bi kako je koja cura ili momak odjeven, tko se do koga uhvatio u kolu, i sve bi to komentirale potiho šapćući.
– Razumije se da je cura uvijek prije odlaska iz kuće u crkvu a potom i na balanje od majke dobila cijele ‘litanije’ savjeta, tako pričaju bake, sa smiješkom će Vulin.