Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Jerolimov i Barišić tvrde da nisu nasipali obalu

Autor: Suzana Bandić

24.06.2013. 22:00
Jerolimov i Barišić tvrde da nisu nasipali obalu

Foto: Adam VIDAS



Nakon nekoliko odgoda jučer je konačno započelo suđenje Anti Jerolimovu, načelniku Općine Preko, Miri Barišić, direktorici tvrtke Heres d.o.o. u stečaju ali i tvrtci kao pravnoj osobi radi protupravnog nasipanja obale u Sutomišćici i gradnje dvaju mulova.
– Točno je da sam u inkriminirano vrijeme obnašao dužnost načelnika Općine Preko i da je Općina Preko bila investitor radova koji se u optužnici navode. Nesporno je i da je Općina Preko u svojstvu investitora zaključila ugovor o građenju s Trgovačkim društvom Heres d.o.o. nakon što ga je povjerenstvo za odabir najpovoljnijeg ponuđača izabralo, ali nije bilo riječi o bespravnom nasipanju obale i gradnji, rekao je u svojoj obrani Jerolimov ističući kako je Općina Preko pribavila studiju utjecaja na okoliš te da je u to vrijeme na snazi bio važeći Detaljni prostorni plan.
– Od 1970. godine se vršilo nasipanje u obujmu od desetak tisuća metara četvornih, a što se tiče radova u Sutomišćici, njih smo poduzeli nakon višekratnih zahtjeva predsjednika mjesnog odbora jer su se mulovi urušili u more.
Direktorica Heresa Mira Barišić, koja je kazala kako su u to vrijeme u tvrtci imali sedam zaposlenih inženjera građevine te da se zasigurno ne bi upuštali u neke nezakonite radnje.
– Od investitora smo dobili troškovnik, skice postojećeg stanja i onoga kakvo bi trebalo biti. Detaljni prostorni plan je bio na snazi i iz svega je proizlazilo da građevinska dozvola nije potrebna – rekla je Barišić potvrđujući isto što je i Jerolimov rekao – da nije bila riječ o nasipanju već o poravnavanju terena.